Congelarea ajutoarelor externe de către Trump lasă milioane fără tratament HIV

Congelarea ajutoarelor externe de către Trump lasă milioane fără tratament HIV

Înghețarea ajutoarelor externe lasă milioane fără tratament H.I.V.

Pauza președintelui Trump asupra ajutoarelor și tăierea agenției principale de ajutor ar putea periclita sănătatea a mai mult de 20 de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv 500.000 de copii, spun experții.

organizații de sănătate U.S.A.I.D. îngrijire sănătate

A pharmacy in a rural area of Kenya in 2022. Although PEPFAR is funded by the State Department, its grants are mostly implemented through U.S.A.I.D. and the Centers for Disease Control and Prevention. Credit... Malin Fezehai for The New York Times

Contextul situației

De două săptămâni, H.I.V. grupurile din străinătate nu au primit niciun fond, ceea ce amenință sănătatea a mai mult de 20 de milioane de oameni, inclusiv 500.000 de copii. Deși Departamentul de Stat a emis ulterior derogări care permit continuarea activităților, fondurile și documentele legale necesare lipsesc în continuare.

Cu aproape închiderea agenției de ajutor american cunoscută sub numele de U.S.A.I.D. și retragerea ofițerilor săi din străinătate, experții sunt pesimiști cu privire la o rezolvare rapidă a situației.

Impactul PEPFAR

Tratamentul și serviciile pentru H.I.V. au fost finanțate prin Planul de Urgență al Președintelui pentru Ajutorul în Lupta împotriva SIDA, sau PEPFAR, un program de 7,5 miliarde de dolari care a fost înghețat în prima zi de mandat a domnului Trump.

De la începutul său în 2003, în timpul administrației George W. Bush, PEPFAR a oferit tratamente salvatoare de vieți pentru până la 25 de milioane de oameni din 54 de țări și a beneficiat de sprijin bipartisan. Programul trebuia să fie reautorizat pentru cinci ani în 2023, dar a supraviețuit unei încercări din partea unor republicani din Camera Reprezentanților de a-l încheia și a fost reînnoit pentru un an.

Riscuri și consecințe

Fără tratament, milioane de oameni cu H.I.V. ar fi în pericol de boli severe și moarte prematură. Pierderea tratamentului amenință, de asemenea, să inverseze progresele realizate împotriva H.I.V. în ultimii ani și ar putea stimula apariția unor tulpini rezistente la medicamente. Ambele rezultate ar putea avea un impact global, inclusiv în Statele Unite.

Pauza în ajutoare și reducerea U.S.A.I.D. au provocat un „șoc sistemic”, a declarat Christine Stegling, director executiv adjunct la UNAIDS, divizia H.I.V. a Națiunilor Unite.

Înapoi la pagina principală