Noi perspective asupra inimilor în vârstă
Boala de inimă este mai frecventă la persoanele de peste 65 de ani, dar tratamentele sunt mai bune ca niciodată. Acest lucru complică luarea deciziilor pentru pacienții vârstnici cu probleme cardiace.
Defibrilatoarele cardiace implantabile pot livra un șoc inimii purtătorului în cazul unui stop cardiac brusc. Credit... Ann Johansson pentru The New York Times
Se pare că Isley Brothers, care au cântat acel hit Motown din 1966 “This Old Heart of Mine (Is Weak for You),” au fost pe calea cea bună când au legat vârsta de o inimă dureroasă și slăbită.
Boala cardiacă, principala cauză de deces și dizabilitate în țară, a fost diagnosticată la aproximativ 6% dintre americanii cu vârste între 45 și 64 de ani, dar la mai mult de 18% dintre cei peste 65 de ani, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Inimile vârstnice sunt diferite din punct de vedere fiziologic. “Inima devine mai rigidă pe măsură ce îmbătrânim,” a spus Dr. John Dodson, directorul programului de cardiologie geriatrică de la NYU Langone Health. “Nu se umple cu sânge la fel de ușor. Mușchii nu se relaxează la fel de bine.”
Vârsta schimbă de asemenea vasele de sânge, care pot deveni rigide și pot cauza hipertensiune, și fibrele nervoase care trimit impulsuri electrice către inimă. Afectează și alte organe și sisteme care joacă un rol în sănătatea cardiovasculară. “După vârsta de 75 de ani, lucrurile se accelerează,” a adăugat Dr. Dodson.
Însă, în ultimii ani, îmbunătățiri semnificative în tratamentele pentru multe tipuri de afecțiuni cardiovasculare au contribuit la reducerea atât a atacurilor de cord, cât și a deceselor cardiace.
“Cardiologia a fost binecuvântată cu multe progrese și cercetări și dezvoltarea medicamentelor,” a afirmat Dr. Karen Alexander, care predă cardiologie geriatrică la Universitatea Duke. “Medicamentele sunt mai bune ca niciodată, și știm cum să le folosim mai bine.”