Cum să faci față oboselii de după-amiază

Cum să faci față oboselii de după-amiază

Cum să înfrunți oboseala de după-amiază

Această senzație de somnolență este temporară, dar frustrantă. Experții au modalități de a face față acestei probleme.

productivitate
concentrare
energie

Introducere

Iată cum ar putea decurge povestea: Te trezești dimineața pregătit să înfrunți ziua. Ești într-un ritm, faci lucruri și te simți energic. Dar apoi ceasul bate 14:00 și ești lovit de un val de oboseală. Dintr-o dată, un pui de somn pare tentant.

În aceste momente, este posibil să experimentezi ceea ce unii oameni numesc o scădere a energiei de după-amiază. „Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că aceasta este o fiziologie normală”, a spus Stephen Justin Thomas, președintele Societății de Medicină Comportamentală a Somnului. În anumite colțuri ale lumii, se îmbrățișează înclinația noastră naturală de a ne odihni după-amiază prin închiderea temporară a afacerilor sau prin rezervarea timpului pentru relaxare, a adăugat Dr. Thomas.

Dar nu este întotdeauna posibil să furăm câteva momente de somn în mijlocul zilei. Iată știința din spatele acestei scăderi de energie și modalități de a o gestiona.

Ce cauzează căderea de după-amiază?

Somnolența este influențată atât de ritmurile circadiene, cât și de presiunea somnului, a explicat Dr. Ian Katznelson, neurolog la Spitalul Northwestern Medicine Lake Forest.

Ritmurile Circadiene

Ritmurile circadiene dictează cum funcțiile corpului fluctuează pe parcursul unui ciclu de aproximativ o zi. Aceste ritmuri sunt în mare parte stabilite de un „ceas” biologic din creier. Presiunea somnului, pe de altă parte, se referă la ideea că nevoia noastră de somn se dezvoltă treptat pe măsură ce rămânem treji.

Fluctuațiile Energetice

Ritmurile noastre circadiene sunt influențate de mediu, ceea ce înseamnă că, în general, ne simțim treji și alertați în timpul zilei și mai somnoroși când se face întuneric. Fluctuațiile de energie sunt normale; de exemplu, oamenii tind să se simtă destul de treji în timpul dimineții târzii, dar experimentează o scădere a stării de alertă după-amiaza, când anumiți neurotransmițători legați de starea de trezire pot deveni mai puțin activi.

Prin înțelegerea acestor factori, putem găsi modalități eficiente de a ne gestiona oboseala de după-amiază și de a ne menține energia pe parcursul zilei.

Înapoi la pagina principală