Ora magică! Iată care sunt instinctele bebeluşului imediat după momentul naşterii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Naşterea pe cale naturală, fără intervenţie medicamentoasă, oferă mamei privilegiul de a se bucura de „Ora magică”. Este perioada ce urmează imediat expulzării bebeluşului, perioadă în care se pot observa  instinctele nou-născutului. Aceasta este dovada că micuţul s-a dezvoltat normal în viaţa intrauterină şi că s-a născut la termen.

Primul instinct este cel al plânsetului imediat după naştere. Este sunetul pe care micuţul îl scoate atunci când inspiră prima gură de aer.

Bebeluşul are capacitatea de a se relaxa câteva minute, atunci când este pus pe abdomenul mamei. Este momentul când el va încerca să-şi regleze temperatura corporală şi ritmul inimii.

După câteva minute de la naştere cel mic va începe să studieze mediul nou în care se află, mişcânduşi căpuşorul şi umerii, deschizând ochişorii.

Cel mic va da semne că vrea să sugă şi va porni în căutarea sânului, deschizând guriţa.

Bebeluşul are capacitatea de a se târî instinctiv spre sânul mamei, atunci când este lăsat pe abdomenul mamei.

Micuţul va face cunoştinţă cu sânul, moment extrem de important pentru legătura care se stabileşte cu mama. El are instinctul de a suge, ghidat şi de mirosul familiar, colostrul având un iz asemănător cu lichidul amniotic.

Odată hrănit, cel mic va obosi şi va adormi, având nevoie de odihnă.

Acestea sunt etapele parcurse de micuţ în prima oră de viaţă extrauterină, momente în care prezenţa mamei şi dragostea acesteia sunt extrem de importante pentru acomodarea bebeluşului cu lumea nouă în care a pătruns.

Medicul neonatolog va verifica dacă micuţul are toate celelalte reflexe,  pentru a se asigura că starea de sănătate este bună şi că cel mic deţine un siste nervos bine dezvoltat.

Se vor verifica reflexul de clipire şi orientare, care apar în momentul în care cel mic aude un zgomot puternic. Astfel se asigură că cel mic deţine reflexul auditiv.

 Reflexele optice se verifică prin îndreptarea unei lumini puternice către micuţ, moment în care el reacţioneză.

Reflexul de păşire în gol, reflexul de apucare şi reflexul înotului sunt verificate pentru a se asigura existenţe reflexelor motorii.

Reflexul de sucţie este cel prin care micuţul va reacţiona în momentul când îi este atins uşor obrazul, deschizând guriţa şi îndreptând căpuşorul în direcţie respectivă. El la testa cu limbuţa stimulul care i-a atins obrazul.

Reflexul de degluţie se verifică odată cu reflexul de sucţie, prin producerea salivei în timpul suptului asigurându-se şi degluţia.

Reflexul Moro va asigura medicul că cel mic nu are nicio suferinţă cerebrală. Este reflexul care îl determină pe micuţ să deschidă braţele şi degeţelelele ca şi cum ar schiţa o îmbrăţişare. Fenomenul se petrece atunci când bebeluşul aude un zgomot brusc.

Cel mic, deşi este atât de delicat şi fragil, pare a deţine foarte multe reflexe imediat ce se naşte. Chiar dacă unele dintre acestea se pierd în primele luni de viaţă, cum ar fi reflexul înotului, existenţa şi buna funcţionare a acestora sunt dovada că cel mic este sănătos şi deţine un sistem nervos bine dezvoltat, baza necesară creşterii copilului în anii ce urmează.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *