A doua naștere naturală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

A doua naștere naturală nu este nici pe departe atât de diferită de prima. Cu toate că de această dată cunoști cum anume decurge sarcina și nașterea, ar mai putea apărea mici diferențe.

Așa cum am mai amintit, prima naștere naturală poate sau nu să semene cu cea de-a doua naștere naturală. Poate fi la fel de chinuitoare sau nu, în schimb va aduce tot atât de multă emoție în familie.

Cu siguranță, nașterea primului copil a însemnat multe lucruri și multă schimbare pentru întreaga familie. Însă, nici cea de-a doua naștere naturală nu este mai ușoară, ea aduce odată cu bebelușul și o serie întreagă de responsabilități. Toată experiența prin care vei trece în tot acest timp te va marca destul de mult și vei reuși astfel să fii o mămică la fel de bună atât pentru primul, cât și pentru cel de-al doilea tău copil. Este posibil să ai mai multe de făcut, în primul rând să lupți cu gelozia frățiorului mai mare.

Pentru ca a doua naștere naturală să nu aducă mari probleme pentru întreaga familie vei avea o mare responsabilitate – aceea să îi explici fratelui mai mare ce înseamnă și mai ales dacă ceva se va schimba sau nu în viața sa. La fel de important este să îi explici și cum anume să se comporte cu frățiorul mai mic.

nastere-naturala

A doua naștere naturală – vezi care sunt schimbările la care să te aștepți!

Cea de-a doua naștere naturală nu trebuie să te ia complet pe nepregătite. Mai înainte să spui că este ceva greu, trebuie să te gândești că toate schimbările prin care trece organismul tău sunt deja cunoscute. De această dată există o diferență – dintr-o dată nu mai ești doar tu și puiul mic din burtică, mai este încă un copil de care trebuie să ai grijă, să îl protejezi și astfel să înveți să te împarți cât mai bine între fratele mai mare și sarcina ta. Este foarte posibil ca această a doua sarcină să te suprasolicite mai mult pentru că pe de o parte apar schimbările generate de cele nouă luni, iar pe de altă parte va trebui să ai grijă de bebelușul tău cel mare. Cu siguranță, fratele mai mare te va solicita destul de mult, luându-ți mult din energia ta zilnică.

După cea de-a doua naștere naturală lucrurile s-ar putea să ți se pară puțin mai grele. Pe de o parte trebuie să ai grijă de bebelușul abia născut și în egală măsură să încerci să te recuperezi cât mai repede. În altă ordine de idei, nu trebuie să neglijezi nici nevoile celuilalt copil, care are nevoie în continuare de multă dragoste și atenție din partea ta.

Cu toate acestea, a doua naștere naturală s-ar putea să ți se pară puțin mai ușoară atât ca proces, știind astfel la ce anume să te aștepți, cât și ca recuperare postpartum și îngrijirea bebelușului. Nu trebuie să negi că travaliul nu te va mai lua pe nepregătite, la fel cum nici schimbarea scutecelor sau alăptatul nu ți se vor mai părea la fel de grele ca prima dată.

Ce se întâmplă la naștere și după naștere?

A doua naștere naturală s-ar putea să te extenueze destul de mult ținând cont că după venirea pe lume a celui de-al doilea bebeluș vei putea fi copleșită de neputință. Este posibil să treci prin numeroase stări de anxietate, lucru ce te va putea conduce destul de ușor către depresia postpartum, greu de gestionat de una singură.

De aceea, odată cu nașterea celui de-al doilea copil ar fi indicat să ceri sprijinul celor apropiați, dându-ți astfel curaj să depășești orice temere și ajutându-te zilnic în îngrijirea sa.

Iar dacă nu te simți bine din punct de vedere medical ar fi bine să discuți cu medicul specialist. Orice problemă s-ar ivi, el îți va da cele mai bune îndrumări și sfaturi.

Iar atunci când a doua naștere naturală este mai dificilă, s-ar putea să te simți destul de mult epuizată. Este posibil să simți stări dureroase și chiar o stare persistentă de oboseală. La fel, după naștere s-ar putea să nu te poți descurca foarte bine cu alăptarea, fiind epuizată din punct de vedere fizic.

După această a doua naștere, vei ajunge să te gândești mult la viitorul carierei tale profesionale. Este posibil să te simți la capătul puterilor și să consideri că nu vei mai putea reînnoda tot ceea ce ai făcut până acum. Cu sprijinul celor apropiați, vei reuși să depășești acest obstacol.

La fel de greu îți va fi și atunci când te gândești la relația cu ambii copii. Nu vei cunoaște cum anume să discuți nici cu primul nici cu al doilea copil. Cel mare, s-ar putea să aibă multe suferințe provocate de venirea frățiorului mai mic, însă, cu ajutorul tău va putea să le depășească. Vei fi capabilă, deși îți va fi greu să crezi, să le acorzi copiilor dragoste în egală măsură, fără să faci nici cel mai mic efort. Astfel, niciunul dintre ei nu îți va simți lipsa.

După naștere, nopțile ți se vor părea epuizante. Vei dormi destul de puțin, mai ales dacă primul copil este și el la fel de mic, acordând timp pentru amândoi, în egală măsură. Nopțile vor fi mai lungi ca niciodată, vei alăpta unul sau doi copii, depinde de vârsta fiecăruia. În plus, relația cu partenerul va putea avea de suferit, neavând mai deloc timp pentru voi doi, amândoi fiind preocupați de dragostea pentru cei doi prichindei.

Ce se întâmplă cu copilul mai mare?

Copilul mai mare, în funcție de vârstă, ar putea avea anumite suferințe, mai mari sau mai mici. Chiar dacă copilul este mic, ar fi posibil ca sentimentele acestuia să fie destul de mult vătămate, așa că de cele mai multe ori este posibil să se comporte într-un mod destul de neașteptat de către părinți. Așa că, dacă știa cum să își folosească olița înainte de venirea pe lume a frățiorului mai mic, de această dată s-ar putea să se răzvrătească și să nu mai dorească să facă acest lucru. Veți fi nevoiți să vă întoarceți din nou la scutecele de unică folosință.

Un lucru la fel de așteptat este și acela prin care, datorită geloziei față de fratele mai mic, cel mare va ajunge să își sugă degetul ori să folosească suzeta. La fel, va trece iarăși să se comporte asemenea unui copil mai mic, va refuza să mănânce, nu se va mai juca cu alți copii de seama lui, va avea accese de plâns și de supărare destul de mari și greu de controlat.

Cu cât părinții vor fi mai aproape de copilul cel mare, cu atât acesta va cunoaște cum anume să depășească temerile că părinții nu îl vor mai iubi. De aceea, trebuie să cunoașteți că atașamentul față de copil este esențial, așa că indiferent cât de ocupată sunteți cu această a doua naștere naturală ar fi bine să nu neglijați sub nicio formă dragostea față de copil.

Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le aveți în vedere:

  • lăsați copilul să vă ajute la alegerea mobilierului pentru camera copilului;
  • alegerea hăinuțelor și jucăriilor pentru cel mic este foarte importantă și de aceea, nu ezita să implici copilul mai mare, alegând cu grijă toate aceste lucruri împreună cu el;
  • sfătuiește copilul mai mare să aleagă un cadou pentru cel mic și nu fi împotriva ideii să îl aleagă el personal;
  • nu rata momentele de dragoste dintre tine și copilul mai mare. În fiecare zi ar fi bine să aveți un moment doar pentru voi doi, să mergeți în parc, la cumpărături, să citiți împreună povești înainte de culcare;
  • încercați să discutați despre ceea ce se va întâmpla după nașterea copilului mai mic și explicați-i că nimic nu se va schimba după venirea acestuia pe lume;
  • dacă ai ocazia mergeți împreună la medic în timpul sarcinii și eventual lăsați-l să participe la efectuarea unei ecografii – acest lucru îl va înduioșa destul de mult.

Ce se întâmplă după nașterea celui de-al doilea copil?

A doua naștere naturală presupune un alt efort pe care mama va trebui să învețe cum să îl depășească. Desigur, cea de-a doua naștere nu este cu aproape nimic diferită față de prima, are aceleași etape, precum travaliul, expulzia bebelușului și eliminarea placentei.

Travaliul are câteva etape. Pe de o parte, am putea vorbi despre elementele preliminare ale acestei etape, precum pierderea dopului gelatinos, ruperea apei, sângerări ușoare, dar și intensificarea numărului contracțiilor uterine. În plus, ajunsă în travaliu, mama va trece prin etapa contracțiilor din ce în ce mai intense, dar și prin etapa dilatării colului uterin. Ajunsă la o dilatație de 10 centimetri, mama se apropie de expulzia fătului, o etapă a nașterii naturale care va trece foarte ușor, mai ales dacă bebelușul este așezat într-o poziție corectă – cu capul în jos. După ce corpul bebelușului trece prin orificiul de naștere, în circa o oră mama va elimina placenta, contracțiile uterine persistând până ce acest lucru se va întâmpla. Odată eliminată placenta, nașterea naturală se consideră încheiată, iar mama va trebui să aibă în vedere recuperarea postpartum.

Aflându-se la a doua naștere naturală, mama nu se va simți foarte bine, fiind ușor epuizată, mai ales că ambii copii au nevoie de dragostea sa. Energia pe care va fi nevoită mama să o acorde va fi dublă, așa că va trebui să învețe cât mai mult să își dozeze efortul și să se recupereze cât mai ușor.

Trebuie să ceară ajutorul celor din jurul său și trebuie să încerce să se relaxeze cât mai mult. Pe lângă grija față de copii, mama are nevoie și de multă stăruință pentru a se recupera cât mai ușor. Odihna zilnică este obligatorie și de aceea este bine ca imediat după naștere mama să aibă alături persoanele dragi, cele care îi pot acorda acesteia îngrijire. Nu trebuie să uităm că nu numai bebelușul nou venit are nevoie de îngrijire și protecție, mama fiind cea care trebuie să își revină de îndată, acordându-le celor doi copii ai săi dragostea de care au mare nevoie.

A doua naștere naturală nu este atât de grea și de nedepășit precum pare. Fiecare femeie este unică și va învăța cum anume să depășească fiecare nouă provocare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *