De ce să alegi nașterea naturală? Care sunt avantajele?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când vorbim despre miracolul nașterii, ne gândim la momentul extraordinar în care o femeie își aduce pruncul pe lume în mod natural. Și nu ajutată de un bisturiu, prin cezariană! Desigur, sunt situații în care sănătatea și chiar viața mamei sau a copilului sunt în mâinile medicului obstetrician. Atunci, cezariana poate fi singura opțiune. În rest, medicii recomandă nașterea naturală. Care sunt motivele, aflăm de la dr. Emel Nuraltay, medic specialist în obstetrică-ginecologie, şef Secție Obstetrică Spitalul SANADOR.

Dr. Nuraltay Emel 2De ce să naști natural când cezariana a devenit o modă?

Tot mai multe femei aleg să-și aducă bebelușii pe lume prin cezariană. În primul rând, pentru că le oferă sentimentul că dețin controlul asupra situației. Apoi, pentru că se tem de durere.

Decizia trebuie să aibă însă în vedere ce este mai bine pentru bebeluș, dar și pentru mamă, în momentul nașterii, dar și pe termen mai lung.

Alegerea trebuie să se facă pe baza unor dovezi pur medicale și pe situația medicală a viitoarei mame, spune dr. Emel Nuraltay. Experiența sa ca medic specialist în obstetrică-ginecologie o îndreptățește să le recomande femeilor să aleagă nașterea naturală. Cezariana ar trebui să fie excepția, și nu regula. Intervenția chirugicală este indicată atunci când viitoarea mamă suferă de anumite boli ce pun în pericol nașterea și/sau sănătatea ei sau a bebelușului.

Argumentele specialiștilor pentru nașterea naturală

1.Nașterea naturală presupune mai puține manevre invazive. Bunicile și mamele noastre au născut natural. Și au născut copii sănătoși și puternici. Naturalul ar trebui să primeze, aproape întotdeauna, în fața artificialului, care presupune intervenții exterioare ce pot dăuna.

În cazul unei cezariene, sunt folosite mai multe metode invazive decât în cazul nașterii naturale, punctează dr. Emel Nuraltay. O naștere naturală, în schimb, solicită corpul femeii numai în timpul procesului în sine. Dar este un proces natural, pentru care trupul este pregătit.

2. Mămica poate participa activ la nașterea copilului. Prezența mamei în actul nașterii e foarte important, evidențiază medicul specialist obstetrician dr. Emel Nuraltay.

Putem spune că nașterea naturală este prima luptă pe care mama și copilul o duc împreună. Mămica simte mișcările pruncului ei, ce luptă să vină pe lume. Dacă femeia este însă sub anestezie, într-o cezariană, nu-l poate ajuta pe puiul ei.

3.Durerea de după nașterea naturală este mai mică decât în cazul cezarienei. Refacerea după o naștere naturală ce decurge fără probleme se produce aproape instantaneu. Durerea trece ca prin minune, odată cu primul scâncet al pruncului.

În cazul unei cezariene, în schimb, durerile persistă câteva zile. Desigur, medicii îi pot administra proaspetei mame un analgezic pentru a-i alina durerea.

4. „Chinurile facerii” au leac. Teama de durerile nașterii naturale nu ar trebui să încline balanța în favoarea nașterii prin cezariană. Analgezia peridurală este o metodă modernă puțin invazivă ce poate rezolva această problemă.

Pentru a afla tot ce vrei să știi despre naştere, adresează-te specialiștilor de la Spitalul SANADOR. Îi găsești la târgurile Baby Boom și Baby Expo, ce vor avea loc în luna martie în Capitală.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *