NAȘTERE NATURALĂ

O naștere naturală este un miracol pentru întreaga familie. Pe de o parte, prin nașterea naturală o femeie se redescoperă, trupul său este capabil să dea viață unei ființe minunate, propriului său copil. Pe de altă parte, un bărbat devine tată și astfel are loc acest frumos proces, cel al familiei.

Cu toate că în ultima vreme numărul acestor nașteri naturale este destul de crescut, multe sunt cuplurile care se tem de durere și care aleg tot felul de opțiuni pentru ca durerea resimțită de mamă să fie din ce în ce mai mică. Astfel, aleg nașterea naturală prin anestezie epidurală, recurg la tehnicile de respirație recomandate de către specialiști și tot așa. Puțini sunt cei care doresc să înfrunte o naștere normală așa cum este ea, cu durere, emoție, cu travaliu lung și chinuitor.

Prin naștere naturală înțelegem aducerea pe lume a unui copil printr-un proces puțin mai lung și mai anevoios decât cel al nașterii prin cezariană și uneori puțin mai chinuitor decât aceasta, deși, ce-i drept, recuperarea este mai ușoară decât în cazul nașterii prin cezariană.

Nașterea naturală reprezintă un eveniment magic pentru întreaga familie, un eveniment în care se formează o familie, în care cei doi actori implicați în procesul nașterii – mama și bebelușul – sunt foarte atenți supravegheați de către medici, astfel încât să nu li se întâmple nimic grav.

Deși cele mai multe femei privesc nașterea drept un proces greu pe care ele singure trebuie să învețe să îl depășească, în realitate ar trebui contestată o astfel de gândire. Nașterea este la fel de grea atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Cei doi suferă în egală măsură și doresc să câștige o bătălie, cea cu viața. Însă, într-o lume în care tehnica medicală este din ce în ce mai avansată nu avem cum să nu ne gândim că cei doi s-ar putea afla în vreun pericol.

Nașterea are mai multe etape, pe care le vom descrie pe rând mai jos!

Declanșarea travaliului!

Declanșarea travaliului este un moment care implică multă teamă pentru orice mămică. Deși toate gravidele abia așteaptă să-și cunoasă prichindelul, în realitate ideea că travaliul s-ar putea declanșa ajunge să le sperie destul de tare și astfel apar anumite contradicții. Pe de o parte, își doresc să își cunoască bebelușul, iar pe de altă parte, teama de travaliu și de durerile facerii le determină pe cele mai multe mămici să își dorească să mai amâne puțin momentul în care bebelușul își dorește să vină pe lume. Cu toate acestea, travaliul vine pe nepregătite, astfel că orice gravidă ar trebui să știe la ce să se aștepte.

Iată mai jos câteva semne că travaliul se apropie:

coborârea bebelușului – acest fenomen se produce cu circa 2 săptămâni mai înainte de naștere. În poziție de naștere, copilul coboară mai jos, astfel că mama va resimți o presiune destul de puternică la nivelul pelvisului. În același timp, coborârea copilului are și un beneficiu, acela că respirația mamei va fi mai ușoară.
urinare mai frecventă – acesta este un alt semn care anunță nașterea naturală. Odată cu coborârea copilului, acesta va apăsa mai multe pe vezica urinară, lucru care va determina o neplăcere – aceea de a ajunge la baie mai des decât de obicei.
dureri la nivelul spatelui – acestea apar în perioada de debut a travaliului. Cu toate acestea, este posibil să urmărească gravida și pe parcursul ultimului trimestru. Semn că nașterea naturală se apropie, articulațiile se înmoaie, ligamentele se întind, iar în perioada de debut a travaliului și articulația dintre oasele pubiene se înmoaie pentru a permite trecerea bebelușului prin bazin.
scurgeri vaginale – cu cât te apropii mai mult de o naștere naturală cu atât scurgerile vaginale vor fi mai abundente. Ca atare, nu trebuie să te sperii dacă vei observa pe lenjerie anumite pete de culoare roz. Aceste scurgeri vaginale ușurează procesul nașterii, permițând lubrifierea.
contracții Braxton-Hicks mai dese – acesta este un alt semn care arată că nașterea se apropie. Cu cât te afli mai aproape de data nașterii, cu atât vei observa un număr mai mare a contracțiilor. Cu toate acestea, contracțiile nu sunt dureroase, acestea fiind dese și dureroase abia în momentul declanșării travaliului.
pierderea dopului gelatinos are loc cu ceva vreme înainte de naștere. Dopul gelatinos sigilează canalul cervical. Cu cât copilul coboară în pântecul mamei, cu atât acest dop de mucus care protejează sarcina se va desprinde. Ca atare, nu ai de ce să te sperii. Pierderea dopului gelatinos poate avea loc fie înainte cu câteva săptămâni, fie chiar înainte de naștere. Acest lucru se prezintă asemenea unor scurgeri gelatinoase, uneori însoțite de urme de sânge. Însă, atunci când pierderile de sânge sunt mari, ar fi bine să anunțați medicul.
- ruperea apei este un alt fenomen ce se petrece la început de travaliu. Cele mai multe femei cunosc această stare, fiind asemănătoare cu senzația de urinare. Lichidul care se va scurge este de fapt lichidul amniotic, astfel, scurgerea este destul de pronunțată. Ca atare, nu aveți nici de această dată de ce să vă speriați. Ruperea apei nu este dureroasă deloc, însă este un semn important că nașterea se apropie, drept pentru care ar trebui să ajungeți cât mai repede la maternitate, pentru a vă afla în grija unui medic obstretician. Odată ce apa s-a rupt, evitați băile, relațiile sexuale deoarece riscul de infecție este foarte crescut.

Când începe travaliul?

Există, ce-i drept, multe întrebări cu privire la momentul în care travaliul începe. Nașterea naturală este o necunoscută și de aceea toate mămicile sunt curioase să afle cum arată momentul în care se află în travaliu.

Iată câteva semne care arată că travaliul se declanșează:

numărul contracțiilor crește și devin din ce în ce mai dureroase;
contracțiile scad din intensitate atunci când îți schimbi poziția sau faci plimbări scurte;
te doare burta în partea inferioară;
s-a rupt apa;
contracțiile devin din ce în ce mai regulate, apar la intervale de timp regulate, urmând ca numărul lor să crească odată cu trecerea timpului;
contracțiile devin mai dureroase și prelungite;
bebelușul este mai agitat în pântec;
pierzi sânge.

Ori de câte ori observi toate aceste lucruri este cazul să crezi că nașterea naturală se apropie și de aceea ar fi bine să te vadă un specialist.

Stadiile nașterii naturale

1. Stadiul de dilatare

Dilatarea este un moment care însoțește orice naștere naturală. La rândul său, acest stadiu este împărțit în mai multe faze.

Faza latentă este prima fază. Aceasta este caracterizată prin numărul contracțiilor rare, de obicei apar la 30 de minute și durează circa 30-45 de secunde. Pot fi și excepții, contracțiile pot apărea și mai devreme, la 10 minute și pot dura și mai mult. Este o fază care durează mai mult timp, de obicei 10-24 ore. În această etapă, colul uterin se va subția destul de mult și orificiul nașterii va începe să se dilate, însă dilatarea nu va ajunge să fie mai mare de 3-4 centimetri.

Faza activă este cea de-a doua fază a acestei prime etape. De obicei, contracțiile sunt mai dese, apar la circa 5 minute și țin cam 45-60 de secunde. De obicei, durata acestei etape este de circa 3-4 ore, iar dilatația colului uterin va ajunge la 5-8 centimetri. Copilul va începe să coboare, iar expulzia se apropie.

Faza de tranziție este ultima etapă a perioadei de dilatare. Aceasta este caracterizată printr-un număr mai mare al contracțiilor, acestea fiind de o intensitate mai mare. În această etapă nu sunt mai mult de 20 de contracții, însă sunt foarte dureroase. Apar la circa 60 de secunde și durează chiar și 90 de secunde.

2. Al doilea stadiu al travaliului este expulzia propriu-zisă.

Aici vorbim despre nașterea naturală. Și de această dată avem de-a face cu contracții prelungite. Capul copilului începe să coboare prin vaginul deja dilatat, iar mama va simți că dorește să meargă la toaletă, în permanență. Această senzație apare ca urmare a presiunii pe care o exercită capul copilului asupra rectului, golind astfel tot conținutul. Este bine ca ori de câte ori medicul îți va spune să „împingi” să faci acest lucru și în același timp să respecți regulile de respirație transmise de către medic. Capul copilului va pătrunde în orificiul vaginal, iar mai apoi corpul va ieși destul de rapid din corpul femeii, producându-se astfel nașterea naturală. Tot acum, această etapă marchează un mare beneficiu pentru bebeluș – acela în care micuțul este ținut în brațe de mama sa.

Tot despre naștere naturală vorbim și atunci când are loc expulzia placentei. Aceasta este ultima etapă a nașterii naturale, caracterizată de contracții mai ușoare ca intensitate. Odată placenta eliminată, medicul trebuie să se asigure că nu au mai rămas resturi placentare care să creeze probleme mai apoi. În plus, dacă la naștere medicul a efectuat o epiziotomie, atunci, în acest moment are loc suturarea plăgii, fiind un moment ușor dureros sau care poate fi realizat prin anestezie epidurală.

Ce cuprinde bagajul de maternitate?

Atunci când te pregătești pentru naștere normală este bine să ai alături de tine un bagaj consistent, astfel încât nici ție, nici bebelușului să nu îi lipsească nimic din cele necesare.

Iată ce cuprinde bagajul de maternitate:

acte de identitate
adeverință cu privire la plata asigurărilor de sănătate;
certificat de căsătorie;
cămașă de noapte, specială pentru alăptat;
papuci de spital;
halat;
articole de igienă (săpun, periuță, pastă de dinți, perie de păr, lenjerie intimă, hârtie igienică);
vată și absorbante;
prosop;
șervețele;
sutien de alăptat;
absorbante pentru alăptat;
cărți, reviste;
scutece pentru bebeluș;
creme și uleiuri pentru îngrijirea bebelușului;
articole de îmbrăcăminte;
body;
căciuliță;
biberon;
suzetă;
hăinuțe pentru acasă;
păturică.

Teama de naștere - cum poate fi depășită?

Atunci când vorbim despre nașteri naturale, cu siguranță toate femeile se tem de durere. Deși își doresc să își țină în brațe bebelușul, orice femeie se gândește cu groază la momentul nașterii. Contracțiile uterine, travaliul sunt subiecte la care toate gravidele se gândesc cu mare teamă.

Modul în care reușești să depășești durerea depinde de fiecare femeie, dar și de modalitatea prin care reușesc să își cunoască propriul organism.

Teama trebuie depășită de noi! Chiar dacă toată lume spune că nașterea doare, în realitate tehnica medicală și ajutorul medicilor reușesc să transforme nașterea într-un proces mai puțin dureros. Pentru a depăși teama de naștere ar fi bine să vezi care este cauza cea mai exactă. Ca atare, află de ce episod din nașterea naturală își este cel mai teamă. Anestezia, epiziotomia, teama de contracții, teama că nu vei rezista durerilor facerii.

Odată ce ai reușit să deslușești cât mai exact aceste dureri, aproape că ai făcut pasul cel mai important pentru a depăși această teamă și pentru a înfrânge nașterea.

Ca atare, pentru a reuși să depășești durerea de naștere ar fi bine ca după ce ai aflat de ce anume îți este cel mai tare teamă să afli cum anume să faci pentru a combate lucrul respectiv. Nașterea în sine nu este o boală, așacă poate fi depășită. Nicio naștere normală nu este de netrecut, medicii și moașele fiind în permanență alături de gravidă, cu sfaturile cele mai bune.

Informarea este un criteriu de bază pentru ca nașterea să poată fi depășită cât mai ușor. Atât cărțile de specialitate, discuțiile cu medicii, discuțiile cu prietenele apropiate care să relateze o parte din experiențalor, dar și site-urile de specialitate pot deveni lămuritoare pentru orice femeie aflată la această etapă.

Și pentru ca totul să treacă cu bine, ar fi indicat să te gândești să ai alături de tine persoanele cele mai dragi. În travaliu este permis aproape orice, astfel că poți avea alături de tine atât pe tatăl copilului, cât și alte persoane la fel de dragi. Împreună veți depăși aceste temeri.

Obstreticianul trebuie ales cu mare grijă – este persoana în care trebuie să ai cea mai mare încredere. Este medicul care te va ghida în timpul nașterii naturale și tot cel care te va încuraja ori de câte ori vei simți că nu mai poți. La fel de important ca și obstreticianul este moașa – este persoana care te va încuraja și îți va ghida fiecare mișcare.

Relaxarea este o altă metodă de a reuși să depășești durerile facerii. Cu cât corpul tău se va relaxa mai mult, cu atât va secretă endorfina, cea care va reuși să ofere o stare de bine în timpul întregului proces al nașterii naturale.

La fel de important este să îți asculți organismul. Ori de câte ori simți că ești mai bine dacă stai într-o anumită poziție, nu ezita să faci acest lucru.

Respirația este foarte importantă pentru diminuarea durerilor din timpul nașterii naturale. De aceea, încearcă să respiri regulat, să te concentrezi și să păstrezi un ritm. Toate aceste lucruri te vor ajuta să îți fie bine și să depășești cu bine teama de nașterea naturală. Inspirația neregulată poate cauza nașterii și poate accentua durerile. De aceea, este bine să inspiri adânc și să expiri lent, astfel vei avea forța să împingi mai ușor copilul.

Sunt cunoscute mai multe tehnici de respirație:

respirația adâncă – inspiră adânc pe nas ori de câte ori ai contracții, fă o pauză, iar mai apoi expiră pe gură. Pe toată durata contracției uterine, menține acest ritm.
respirația lentă – inspiră lent pe nas, umflând ușor pieptul, iar mai apoi expiră lent, pe gură. Încearcă să faci o pauză mică între inspir și expir. Menține ritmul pe toată durata contracției. Cu cât totul se va desfășura mai lent, cu atât nașterea va fi mai ușoară.
respirația superficială – inspiră pe gură, expiră pe gură, însă încearcă să fii cât mai relaxată. Cu toate acestea, atât inspirul, cât și expirul trebuie să se desfășoare mult mai rapid, astfel atenția de la durere va fi distrasă.
respirația mixtă – constă în alternarea respirațiilor artificiale, cu cele profunde. În toată această perioadă, nu uita să faci o pauză și să încerci, pe cât posibil să te relaxezi.
respirația în tandem – acest tip de respirație constă în imitarea ritmului de respirație al persoanei care se află alături de tine în travaliu.

În expulzie, ai grijă să respiri așa cum îți recomandă persoana care se află lângă tine pe tot parcursul nașterii naturale.

Atunci când vorbim despre naștere naturală trebuie să ne gândim că este unică, diferă de la persoană la persoană și de aceea trebuie să înveți pe cât posibil să îi cunoști toate particularitățile. La finele său va sta cel mai sublim moment – întâlnirea cu bebelușul, puiul de om pe care l-ai așteptat atâta timp și pe care îți dorești să îl porți în brațe, ca pe o adevărată comoară.

Ora magică! Iată care sunt instinctele bebeluşului imediat după momentul naşterii

Naşterea pe cale naturală, fără intervenţie medicamentoasă, oferă mamei privilegiul de a se bucura de „Ora magică”. Este perioada ce urmează imediat expulzării bebeluşului, perioadă în care se pot observa  instinctele nou-născutului. Aceasta este dovada că micuţul s-a dezvoltat normal în viaţa intrauterină şi că s-a născut la termen. Primul […] mai mult »

Dr. Nuraltay Emel 2

De ce să alegi nașterea naturală? Care sunt avantajele?

Atunci când vorbim despre miracolul nașterii, ne gândim la momentul extraordinar în care o femeie își aduce pruncul pe lume în mod natural. Și nu ajutată de un bisturiu, prin cezariană! Desigur, sunt situații în care sănătatea și chiar viața mamei sau a copilului sunt în mâinile medicului obstetrician. Atunci, […] mai mult »

nastere-naturala-in-direct

Naștere naturală în direct

Fiecare femeie însărcinată este curioasă să vadă cum se desfășoară o naștere naturală în direct. Urmărirea fiecărei etape a nașterii este o curiozitate a oricărei femei însărcinate, reușind astfel să învingă teama și să aștepte cu nerăbdare venirea pe lume a bebelușului. O naștere naturală în direct, precum este aceasta, […] mai mult »