Avantaje și dezavantaje ale nașterii în apă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nașterea în apă este o modalitate alternativă de a aduce un bebeluș pe lume. Fiind recomandată de multe femei care au experimentat această metodă și de un număr mare de cadre medicale, prezintă un interes crescut pentru multe femei gravide. Dar, cu toate că avantajele sale au fost subliniate de un număr considerabil de studii, nașterea în apă poate avea și unele dezavantaje. Informați-vă corect despre implicațiile și urmările acestei metode și decideți în funcție de nevoile personale cum veți aduce pe lume noul membru al familiei.

La fel ca în cazul oricărei alte metode, decizia nașterii în apă trebuie luată împreună cu medicul obstetrician. Este important să știți faptul că această metodă este recomandată doar în cazul unei sarcini care nu implică riscuri.

Nașterea în apă cuprinde două etape și puteți alege să le experimentați pe amândouă sau doar una dintre ele. Este vorba despre travaliul în apă și nașterea propriu-zisă.

Avantaje

Starea de relaxare

Poate unul dintre cele mai importante avantaje ale nașterii în apă este starea de relaxare indusă de apa călduță. Efectul de relaxare va contribui la menținerea contracțiilor regulate, iar reducerea stresului va regla ritrmul respiratoriu, ușurând întregul proces al nașterii.

Totodată apa călduță va contribui la reducerea durerilor cauzate de contracții.

Senzația de control

Nașterea în apă va oferi viitoarei mame o senzație mai ridicată de control asupra situației și a propriului corp. Cada este apreciată ca un loc mult mai intim, iar dacă atmosfera este întregită de liniște și de o lumină plăcută, travaliul se va desfășura în condiții ideale.

Plutirea și învingerea gravitației

Apa oferă senzația de învingere a gravitației. Femeia gravidă va simți că plutește și se va simți mult mai ușoară. Din aces motiv nașterea va fi și mai facilă. Este mult mai ușor să împingeți în apă decât în aer.

Este recomandat să vă așezați într-o poziție confortabilă, care va permite venirea pe lume a bebelușului cu cât mai multă ușurintă. Poate fi util să țineți cont de recomandarea ca genunchii să se afle permanent mai jos decât șoldurile.

Naștere mai ușoară pentru bebeluș

Deoarece de multe ori contactul cu lumea înconjurătoare poate fi unul destul de brutal pentru bebeluș, nașterea în apă în va oferi o trecere mai ușoară înspre exterior. Apa, comparativ cu aerul, este un mediu asemănător cu cel intrauterin, iar acest lucru poate fi benefic pentru bebeluș. El poate fi mai calm și mai relaxat imediat după naștere.

Dezavantaje

Infecțiile

Unul dintre princialele riscuri în cazul nașterii în apă sunt infecțiile. Mișcările de travaliu vor provoca deschiderea anusului, ceea ce va duce la existența mai multor microbi în

apă. Apa călduță facilitează răspândirea acestora, fiind un mediu în care pot circula mai ușor.

Apariția complicațiilor

În cazul apariției unor complicații, travaliul va trebui să continue în afara apei. Iar trecerea de la un mediu la altul poate fi destul de dificilă, cu toate că personalul medical este pregătit pentru a interveni prompt în astfel de situații.

Cordonul ombilical

Odată aflat în mediul exterior, bebelușul trebuie să respire cât mai repede cu putință. Din acest motiv, el trebuie ridicat cu rapiditate la suprafață, lucru care poate cauza ruperea cordonului ombilical.

Respirația bebelușului

Nașterea în apă poate aduce cu sine temeri legate de respirația bebelușului. Dar bebelușii nu vor inhala apă, având propriul sistem de protecție, bazat pe instinct. Acest lucru se întâmplă în cazuri extrem de rare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *