NAȘTERE ÎN APĂ

Atunci când aduci aminte despre naștere în apă nu ai cum să nu te gândești că acest tip de naștere este unul dintre cele mai populare. În ultima perioadă, tot mai multe sunt femeile care consideră nașterea în apă drept cea mai potrivită, destul de ușor de trecut, mai ales de către femeile aflate la prima experiență de acest gen.

Nastere-in-apa

Cu toate acestea, avantajele unei nașteri în apă sunt destul de multe, așa că ar fi bine să le cunoști îndeaproape și mai apoi să iei cea mai potrivită decizie.

Comparativ cu nașterea tradițională, desigur tot cea pe cale naturală, nașterea în apă scurtează, așa după cum spun medicii, durata travaliului și determină o mai bună relaxare a gravidei în timpul nașterii. Nu putem spune că acest tip de naștere este foarte ușor, însă nici nu putem contesta faptul că este mult mai rapid de trecut decât în cazul nașterii clasice. Anumite poziții pe care femeia le poate avea în apă ușurează destul de mult toate etapele nașterii și astfel totul se va putea produce mult mai ușor.

Cu toate acestea, există specialiști care contestă acest tip de nașteri în apă, deși cei mai mulți sunt de părere că această modalitate de a-ți aduce pe lume bebelușul este mult mai potrivită decât orice alt tip ai alege. De aceea, tot mai multe clinici private pun la dispoziția mămicilor bazine cu apă pentru a se bucura de relaxarea oferită în acest mediu atât în timpul travaliului, cât și mai departe, în momentul expulziei. Și nu trebuie să vă gândiți că bebelușul ar putea păți ceva atunci când vine pe lume întrucât pleacă dintr-un mediu acvatic, într-unul identic.

În plus s-a constatat că la orice naștere în apă aproape nicio femeie nu mai are nevoie de administrarea unei anestezii ori a altei tehnici pentru ameliorarea durerii, apa reducând destul de mult durata și intensitatea travaliului. De asemenea, nașterea în apă exclude riscul ca bebelușul să poată lua o infecție odată cu venirea sa pe lume, astfel că nici din acest punct de vedere mama nu are de ce anume să își facă prea mari probleme.

Cu toate că avantajele nașterii în apă sunt de la sine dovedite și încercate, nu toți medicii sunt de acord să pună în aplicare aceste metode de naștere în maternități, fiind foarte greu ca astfel de variante să fie implementate. Iar decizia unor medici se bazează pe aceea că nașterea clasică ar fi mult mai potrivită decât nașterea în apă.

Prima curiozitate – cum respiră bebelușul sub apă!

Nașterea în apă nu trebuie să vă sperie din acest punct de vedere. Bebelușul vine pe lume dintr-un mediu asemănător, astfel că nu îi va fi foarte greu să se adapteze. În plus, organismul său îl ajută să nu inhaleze apă în timpul nașterii.

Iată ce anume face imposibilă inhalarea apei:

placenta beneficiază de prostaglandine E2, lucru care are drept efect oprirea mișcărilor respiratorii fetale. În timpul nașterii, nivelul acestor prostaglandine este destul de crescut, așa că mișcările respiratorii aproape că nu există, acest lucru fiind benefic în cazul acestui tip de naștere.
imediat după naștere bebelușii se pot naște cu o lipsă ușoară de oxigen. Acest lucru determină probleme de înghițire, lucru care va determina incapacitatea organismului de a înghiți apă;
apa nu va ajunge în plămâni chiar de ar fi înghițită de către bebeluș întrucât este hipotonică. Fluidele din plămânii bebelușului, fiind hipertonice nu vor permite trecerea apei la nivelul lor;
la nivelul laringelui există foarte multe papile gustative ce devin mici detectori atunci când vor simți că bebelușul înghite apă. Ca atare, ori de câte ori papilele gustative vor percepe apa, atunci mai mult ca sigur acest lucru va avea drept efect înghiterea glotei, lucru care nu va permite inhalarea apei în plămâni.

Și chiar dacă bebelușul se află în siguranță odată cu nașterea în apă, acesta nu va sta foarte mult timp în acest mediu. De obicei, bebelușul este scos din apă în primele secunde după naștere și mai apoi așezat în pântecul mamei sale. Dacă va sta mai mult timp, medicii sunt de părere că cu ajutorul cordonului ombilical bebelușul va primi suficient oxigen în așa fel încât să poată supraviețui.

La nașterea în apă, mama are nevoie de apă caldă!

Pentru a-i fi bine, mama are nevoie ca apa să fie caldă. În acest mod, mama se va simți relaxată și travaliul va trece mai ușor. Medicii care practică nașterea în apă, recomandă o temperatură ce se încadrează între 35 și 40 de grade Celsius. În cazul în care temperatura ar fi mai mare, atunci acest lucru ar putea fi periculos pentru mamă și în mod deosebit pentru bebeluș.

Acest mediu îi va permite mamei să se relaxeze destul de mult. Ca atare, ori de câte ori apar contracțiile, medicii ar putea încuraja mama să stea așezată în bazin, astfel încât durerile să se calmeze. Iar atunci când primele simptome ale travaliului sunt pe cale să se declanșeze, nu ar trebui să vă temeți și să solicitați medicului să stați cât mai mult timp în apa caldă. Astfel, cervixul va fi ajutat pentru dilatație și nașterea se va produce mult mai ușor decât ați crede.

Nașterea în apă, doar cu avizul medicului

Deși prin naștere în apă înțelegem o naștere în siguranță, medicii consideră necesar un aviz al medicului specialist. Pot exista situații în care nașterea în apă să nu fie permisă, mai ales dacă mama suferă de anumite afecțiuni.

În același timp, dacă medicul constată că:

poziția bebelușului este incorectă – se află cu capul în sus în uter sau se află în prezentație pelvină;
mama nu se află încă în travaliu;
mama are HIV sau o altă boală cu transmitere sexuală;
bebelușul are bătăi cardiace anormale;
mama suferă de hipertensiune arterială;
diabet;
naștere prematură.

Avantajele nașterii în apă

Nu putem să nu ne întrebăm dacă nașterea în apă are sau nu avantaje serioase. De aceea, mai înainte de a te decide dacă alegi sau nu acest tip de naștere ar fi bine să discuți cu medicul specialist despre toate etapele și problemele ce s-ar putea ivi, dar și despre cât de ușoară este nașterea în apă, comparativ cu nașterea tradițională.

Pentru cele mai multe femei, nașterea aduce și teama de durere. Nu putem contesta că aceasta este cea mai mare frământare a oricărei femei însărcinate, neștiind cum anume decurge nașterea, dar și cât este de dureros travaliul. Și pentru a avea un plus de confort, multe femei aleg nașterea în apă. Aceasta reușește să relaxeze femeia în timpul nașterii, apa caldă din bazin având rolul de a diminua intensitatea contracțiilor. Cu toate acestea, atunci când alegi nașterea în apă ar trebui să ai în vedere ca medicii și cadrele medicale să respecte întru totul normele de igienă, prevenind astfel infecțiile ce ar putea afecta bebelușul.

Mai înainte de a lua decizia de a alege acest tip de naștere în apă ar fi bine să evaluezi și riscurile, dar și cazurile de contraindicații.

Printre cele mai cunoscute avantaje ale nașterii în apă știm sigur că aceasta reușește să scurteze destul de mult durata travaliului și să relaxeze femeia în timpul travaliului. Categoric, orice femeie își dorește ca nașterea să fie cât mai puțin chinuitoare, așa că vor alege nașterea în apă din dorința de a se simți mai bine și de a termina mai repede.

La fel de important pentru cele ce aleg să nască în apă este că aceasta ameliorează destul de mult durerile facerii, fără să fie nevoie ca gravidei să îi fie administrate anumite medicamente cu efect de calmare a durerii sau chiar anestezie epidurală. Apa caldă calmează durerile din timpul contracțiilor, ba chiar mai mult ajută la dilatare.

În plus, nașterea trece mai ușor decât nașterea tradițională, iar mama nu va trece prin leziuni la nivelul mușchilor pelvieni, asemenea nașterii normale.

Foarte util de menționat este că nașterea în apă creează un mediu prietenos mamei, astfel că aceasta se va simți mult mai bine și mai protejată. Alături de ea ar putea sta chiar și tatăl ori alți apropiați ai acesteia.

Dezavantajele nașterii în apă

La fel ca orice naștere și aceasta ar putea avea anumite dezavantaje. Însă, mai înainte de a vorbi despre riscuri ar fi bine să evaluăm cazurile în care nașterea în apă este contraindicată.

Anumite afecțiuni pulmonare, cardiace, dar și diabetul sunt cazuri serioase în care mama nu are voie să nască în apă. De asemenea, bolile contagioase, în mod deosebit cele cu transmitere sexuală interzic acest tip de naștere.

Poziția incorectă a bebelușului în uter, observată la ecograf, placenta previa, nașterea prematură, dar și alte malformații grave ale fătului ar putea accentua riscurile în cazul în care mama decide să nască în apă și tocmai de aceea în astfel de situații, acest tip de naștere nu este recomandat.

Referitor la riscuri și dezavantaje am putea aminti riscul ca nașterea să se producă într-un mediu necorespunzător și astfel bebelușul ar putea lua anumite infecții din apa. Cu toate acestea, dacă maternitatea oferă condiții sigure și corespunzătoare din acest punct de vedere, astfel de probleme pot fi eliminate. Este obligatoriu ca apa să fie schimbată continuu, astfel încât mediul să fie perfect curat.

Ori de câte ori medicul observă modificări ale ritmului cardiac al bebelușului ori sângerări ale mamei, medicul ar putea recomanda nașterea tradițională.

Cu toate că riscurile nașterii în apă sunt destul de puțin cunoscute, există câteva studii efectuate în Europa care arată că nașterea în apă are cel puțin la fel de multe riscuri ca și nașterea tradițională, mortalitatea fiind comparativ egală cu cea din urmă. De aceea, pe toată durata nașterii, mama va trebui supravegheată medical de către personal de specialitate. Bebelușul este și el evaluat în permanență de către medici, iar dacă medicii constată în ambele situații complicații, atunci mai mult ca sigur vor recomanda continuarea nașterii pe cale naturală, în condiții tradiționale. Foarte important este ca medicii să supravegheze ritmul cardiac al copilului astfel încât să nu apară probleme.

Dacă apa nu este foarte caldă, atunci ar putea exista riscul aspirației hidrice a copilului. Dacă acesta intră în contact cu aerul rece, organismul său va avea nevoie să respire, iar riscul aspirației apei va fi destul de mare. De aceea, temperatura apei trebuie să fie de 37 grade Celsius, iar bebelușul va trebui născut sub apă, urmând ca acesta să fie ridicat de către medici, cu multă grijă. Aspirația hidrică este un fenomen destul de rar, astfel riscurile sunt foarte mici.

Pentru a evita orice risc, medicii recomandă ca gravida să stea așezată în apă abia după ce dilatația ajunge la 4-5 centimetri.

Etapele nașterii în apă

Nașterea în apă este aproape identică cu nașterea naturală, are aceleași etape precum aceasta și se prezintă în același mod, singurele diferențe fiind intensitatea durerii.

Ca atare, și în cazul nașterii în apă vorbim despre pretravaliu, travaliu, expulzia bebelușului și eliminarea placentei. Toate aceste lucruri, se fac, ce-i drept, într-un ritm ceva mai alert și uneori mult mai puțin dureros.

Nașterea în apă. Avantaje și dezavantaje

Sunteți însărcinată și printre preocupările pe care le aveți acum se află și gândul la modalitatea cum va veni pe lume copilașul dumneavoastră. Ați auzit de durerile nașterii, și multe cunoștințe v-au spus unele povești înfricoșătoare despre acestea. Nici operația de cezariană nu este o soluție pentru a naște ușor, […] mai mult »

Avantaje și dezavantaje ale nașterii în apă

Nașterea în apă este o modalitate alternativă de a aduce un bebeluș pe lume. Fiind recomandată de multe femei care au experimentat această metodă și de un număr mare de cadre medicale, prezintă un interes crescut pentru multe femei gravide. Dar, cu toate că avantajele sale au fost subliniate de […] mai mult »

Naștere în apă – preț

Fiecare mămică este curioasă să afle care este prețul nașterii în apă, mai exact cam cât anume ar trebui să plătească pentru siguranță, naștere fără probleme, dar și pentru condiții de cea mai bună calitate. Un preț pentru nașterea în apă atestă atât servicii de cea mai bună calitate, cât […] mai mult »