În primii ani de viaţă, copilul va intra în contact cu medicul pediatru sau cu medicul specialist, destul de des, fiind o perioadă de transformări, care necesită anumite controale şi proceduri medicale. Aceste vizite la medic sunt solicitante atât pentru copil, cât şi pentru părinte, temându-se de reacţiile celui mic, de posibilele contexte neplăcute, dar şi de traumele care îl pot marca pe acesta. Pentru ca cei mici să nu rămână marcaţi de anumite proceduri şi contexte medicale, dar şi pentru ca vizita la medic să se poată desfăşura în condiţii normale şi de siguranţă, părinţii şi medicii caută permanent soluţii şi trucuri pentru a transforma controlul medical sau o anumită intervenţie, într-o experienţă uşor de acceptat de către copii.
Cele mai frecvente proceduri medicale
Controalele lunare periodice din primul an de viaţă, sunt uşor acceptate de către bebeluşi, fiind mititei şi mai uşor de consultat. Însă pe măsură ce cresc, contactul cu medicul va avea loc în anumite contexte, majoritatea neplăcute. Atunci când copilul nu acceptă contactul cu medicul, se îngreunează aplicarea procedurilor medicale şi a tratamentelor. Astfel, simpla vaccinare poate genera o teama faţă de cabinet şi medici. Mult mai dificilă poate deveni recoltarea probelor de sânge, proces care presupune mai mult timp şi un impact vizual impresionant. Acesta este un context care poate conduce la refuzul total al copilului de a colabora, dar şi la incapacitatea efectuării procedurii. Un alt tablou neplăcut, îl reprezintă tratarea unui dinţişor. Indiferent dacă îl doare sau nu, copilul poate refuza atât de puternic, încât va fi dificil chiar şi un aşezatul pe scaunul stomatologic. Copilăria presupune joacă, căzături, lovituri, răniri, astfel că şi simpla dezinfectare locală, poate fi total refuzată de către cel mic. Contextele medicale delicate, în care cei mici pot fi implicaţi sunt multe. Copiii se rănesc, le cad dinţişorii, îi dor urechiuşele sau gâtuţul, însă este foarte important ca părinţii şi medicii să găsescă cea mai bună cale în a-i face să înţeleagă că sunt în siguranţă.
Pregătirea copilului pentru contactul cu medicul
Rolul major în diminuarea riscului ca cel mic să dezvolte adevărate fobii faţă de medici, îl au părinţii şi familia. Pregătirea micuţului pentru întâlnirea cu medicul, va începe de acasă. Copilul nu va fi niciodată speriat cu injecţia. Există încă această practică, total nerecomandată. Copilul trebuie să înţeleagă faptul că mersul la medic, va rezolva o problemă, va diminua disconfortul sau problema cu care se confruntă. Pentru copiii care manifestă un refuz categoric, părinţii pot alege să îi familiarizeze prin joacă, cu ideea de medic. Jucând jocuri de rol, tratând păpuşele şi ursuleţi, este posibil ca cel mic să accepte mai uşor noţiunea de medic şi să înţeleagă că nu i se va întâmpla nimic rău, chiar din contră, i se va rezolva o problemă. Jocurile pentru copii, care conţin trusele medicale, frumos colorate şi accesorizate, puse la dispoziţie de mami.md, pot uşura misiunea părinţilor în acest sens.
Cum să ne împrietenim cu medicul
În acest sens, este foarte importantă comunicarea. Copilul trebuie să înţeleagă că agitându-se şi temându-se, va îngreuna şi prelungi vizita la medic. Copilul nu va fi certat, forţat, bruscat sau criticat. Părintele trebuie să fie sprijin, durerea fizică fiind reală, iar copilul având nevoie de ajutor în a o gestiona. Fiecare părinte va aborda această problemă, raportând-o la profilul celui mic. Recompensarea reprezintă o variantă foarte bună, astfel că i se va promite şi i se va da drept recompensă că a fost cuminţel, jucăria sau jocul preferat, gama mami.md venind în sprijinul părinţilor, cu articole dintre cele mai variate. De asemenea, copilului i se pot transfera caracteristicile personajului preferat. Iar cum Spiderman nu plânge niciodată, este posibil ca şi micuţul să adopte acestă atitudine curajoasă.

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.