Osteoartrita – poate fi tratată cu exerciții fizice?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea persoanelor care suferă de osteoartrită la genunchi sau la șold știu că vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Dar iată că specialiștii vin cu o veste bună, și anume că poate există o opțiune mai ușoară și mai rentabilă, care elimină complet necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Osteoartrita – poate fi tratată cu exerciții fizice?Osteoartrita – ce este și care sunt simptomele sale?

Articulațiile noastre sunt căptușite cu cartilaj. Cartilajul este un tip de țesut neted, cauciucat, care acoperă capătul oaselor. Ne ajută articulațiile să se miște fără probleme și le protejează de șoc. De-a lungul timpului, cartilajul poate suferi deteriorări din cauza stresului cauzat de mersul pe jos, de alergare sau de acele activități cu impact ridicat. O articulație sănătoasă presupune un echilibru perfect între afecțiune și procesul de vindecare. Osteoartrita apare atunci când deteriorarea cartilajului are loc mai rapid decât procesul de reparare. Cartilajul devine aspru, mai subțire și își pierde capacitatea de a absorbi șocurile.

Dezvoltarea osteoartritei este influențată de o serie de factori, printre care leziuni anterioare ale articulațiilor, greutatea corporală, activitățile grele, puterea musculară, vârsta și sexul. Osteoartrita se dezvoltă lent de-a lungul multor ani și afectează structurile din articulațiile genunchiului sau șoldului. Inițial afectează capsula articulară, meniscurile și ligamentele. Mai târziu începe să afecteze cartilajul articular și osul. Osteoartrita se manifestă printr-o serie de simptome, cum ar fi durere care însoțește mișcarea genunchiului sau șoldului, durere în timpul odihnei sau în timpul nopții, rigiditate articulară persistentă mai ales dimineața, mai puțină flexibilitate, încordare și tensiune musculară, căldură și umflare la nivelul articulațiilor.

Exercițiile fizice – cât de recomandate sunt persoanelor cu osteoartrită?

Deși poate părea contradictoriu, exercițiile fizice ajută la repornirea procesului de reparare și vindecare. De asemenea, contribuie la corectarea dezechilibrului, la ameliorarea durerii resimțite și la o mai bună stare de sănătate a articulațiilor. Persoanele care suferă de osteoartrită sunt încurajate să apeleze la un fizioterapeut care le poate elabora un program personalizat de exerciții fizice și care le poate asista cu tratamente inovatoare bazate pe echipamente medicale robotizate comercializate de reo-medical.ro, echipamente care ameliorează durerea cauzată de osteoartrită. Un program personalizat de exerciții fizice va ajuta la reducerea simptomelor osteoartritei, va preveni necesitatea unei intervenții chirurgicale articulare și va ameliora durerea pe termen lung. Tot un fizioterapeut vă poate ajuta să înțelegeți mai multe despre cum se instalează osteoartrita și cum puteți gestiona durerea.

În general, o schemă completă de tratament pentru osteoartrită include terapie bazată pe aparate medicale robotizate cum sunt cele puse la dispoziție de reo-medical.ro și care potențează beneficiile oferite de exercițiile fizice, dar și un program de exerciții adaptate pentru genunchi sau șold. Exercițiile sunt în așa fel elaborate pentru a ajuta la ameliorarea durerii și pentru a stimula funcția articulației. Acestea nu ar trebui să fie dureroase. Scopul lor este acela de a spori puterea și rezistența, astfel încât pacientul să poată reveni la acele activități și pasiuni care îi aduc bucurie. Este important să știți cum vă poate afecta osteoartrita viața și ce puteți face pentru a vă îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Un program de exerciții fizice vă va ajuta să faceți mai ușor acele activități de zi cu zi, cum ar fi să gătiți, să mergeți pe jos sau să urcați și să coborâți scările.

Cercetări recente arată că exercițiile fizice și scăderea în greutate (dacă este necesar) reprezintă cel mai eficient tratament pentru osteoartrita de genunchi și șold. S-a demonstrat, de asemenea, că exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea articulațiilor și corectează dezechilibrul dintre afecțiune și procesul de vindecare. În prezent, nu există un remediu pentru pierderea cartilajului. Operația de înlocuire a articulațiilor poate fi utilă, dar numai în cazurile de osteoartrită severă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *