Naștere naturală vs. cezariană

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina este un fenomen fiziologic, însoțit de o încărcătură emoțională deosebită. De cele mai multe ori, sfârșitul sarcinii aduce un amalgam de sentimente-teamă, anxietate, nerăbdare, asociate, în special, cu tipul de naștere ales. Haideți să vedem, în continuare, care sunt diferențele dintre nașterea naturală și cea prin cezariană!

Implicațiile fiecarui tip de naștere

Nașterea naturală

Presupune scoaterea copilului pe cale vaginală și se poate desfășura cu sau fără medicamente analgezice sau alte intervenții medicale. În mod normal, nașterea naturală implică o durată mai scurtă de spitalizare, o utilizare mai redusă a tratamentelor injectabile și o recuperare mai rapidă, comparativ cu nașterea prin cezariană. Unele femei vor naște copilul fără niciun fel de intervenție medicală, în timp ce altele ar putea avea nevoie de anumite intervenții precum:

 • Inducerea travaliului prin administrarea de medicamente;
 • Epiziotomie – incizie chirurgicală la nivelul perineului, pentru a permite trecerea copilului fără a produce rupturi ale țesuturilor;
 • Amniotomie – ruperea artificială a membranelor.

Cezariana

Este o intervenție chirurgicală care se face în momentul în care scoaterea copilului pe cale vaginală nu este posibilă din motive medicale sau nu este acceptată de mamă. Printre situațiile în care se impune operația de cezariană se numără:

 • O altă operație de cezariană în antecedente;
 • Obstrucția tractului genital inferior (neoplasme, condiloame vulvovaginale de dimensiuni crescute, sept vaginal obstructiv, leiomioame ale segmentului uterin inferior);
 • Anomalii ale placentei (placenta previa, placenta accreta);
 • Eclampsie – convulsii determinate de tensiunea arterială crescută;
 • Infecția lichidului amniotic;
 • Anumite boli infecțioase materne;
 • Prolapsul cordonului ombilical;
 • Anumite poziționari ale bebelușului;
 • Malformații congentiale ale nou-născutului.

Cum se desfășoară nașterea?

Nașterea naturală implică instalarea travaliului în timpul căruia vei fi examinată de un medic sau de o asistentă pentru a ți se măsura dilatația colului uterin. În momentul în care vei ajunge la o dilatație de 10 cm, va trebui să împingi pentru ca bebelușul să coboare. După scoaterea bebelușului, vei mai resimți câteva contracții minore, pentru a elimina placenta. În general, nașterea naturală poate dura câteva ore. Pentru ameliorarea durerii din timpul travaliului, poți opta pentru o injecție epidurală.

Cezariana este o procedură chirurgicală cu o durată de aproximativ 45 de minute, în care medicul va face o incizie pentru a scoate bebelușul din uter. După scoaterea pruncului, medicul va tăia cordonul ombilical, va îndepărta placenta și va închide incizia. Pentru că este, totuși, o intervenție chirurgicală, vei avea nevoie de anestezie epidurală sau de anestezie totală.

Riscuri și complicații

Ambele tipuri de naștere comportă riscuri și complicații. În cazul nașterii naturale, se pot produce rupturi perineale sau poate fi necesară epiziotomia (incizie chirurgicală a regiunii vulvare) ceea ce implică suturi. Din acest motiv, recuperarea va avea loc mai lent. În plus, anumite femei pot dezvolta incontinență urinară sau prolaps vaginal după nașterea naturală.

Riscurile operației de cezariană sunt specifice intervențiilor chirurgicale și constau în:

 • Infecții;
 • Pierderi de sânge;
 • Formarea unor cheaguri de sânge;
 • Reacții adverse la medicamentele administrate.

Cum este influențată sănătatea copilului?

Tipul de naștere ales poate avea un impact semnificativ și asupra microbiomului copilului. Microbiomul reprezintă totalitatea materialului genetic al microorganismelor care trăiesc în interiorul sau pe exteriorul corpului uman. În cazul bebelușilor născuți prin cezariană, microbiomul intestinal nu conține anumite bacterii bune regăsite, în mod normal, la adulții sănătoși. În plus, microbiota intestinală a acestor bebeluși este dominată de bacterii oportuniste precum Enterococcus sau Klebsiella care circulă în spitale.

La câteva luni de la naștere, microbiota intestinală a copiilor începe să se asemene, cu excepția prezenței bacteriei Bacteroides care lipsește sau este prezentă în cantități foarte mici în cazul copiilor născuți prin cezariană. Studiile au arătat că această bacterie influențează sistemul imunitar al gazdei și joacă un rol important în reducerea inflamației.

 

În concluzie, atât nașterea naturală, cât și nașterea prin cezariană prezintă numeroase avantaje și dezavantaje. Chiar dacă te afli deja în săptămâna 36 de sarcină, nu ezita să discuți cu medicul tău despre toate nelămuririle și curiozitățile pe care le ai în legătură cu momentul și tipul nașterii.

 

Surse informative

Lindberg, Sara. “C-Section vs. Natural Birth: Which Is Right for You?” Healthline, Healthline Media, 25 Aug. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/c-section-vs-natural-birth-2.

Mylonas, Ioannis, and Klaus Friese. “Indications for and Risks of Elective Cesarean Section.” Deutsches Aerzteblatt Online, 2015, doi:10.3238/arztebl.2015.0489.

Callaway, Ewen. “C-Section Babies Are Missing Key Microbes.” Nature News, Nature Publishing Group, 18 Sept. 2019, www.nature.com/articles/d41586-019-02807-x.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *