Este posibil ca bebelușul să prezinte o reacție alimentară la laptele mamei?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Laptele mamei este cel mai bun aliment pentru bebeluși, întrucât le oferă o formă completă de nutriție, dar și multiple beneficii pentru sănătate, pentru imunitate, pentru creștere și dezvoltare. Așa cum a fost lăsat de Natură, laptele mamei reușește să potolească și foamea și setea sugarului, motiv pentru care toate mămicile sunt încurajate să își alăpteze bebelușii chiar și până la vârsta de 2 ani.

Elementele nutritive din laptele matern provin direct din ceea ce circulă în sângele mamei, ceea ce înseamnă că regimul alimentar al mamei va juca un rol deosebit de important pentru calitatea laptelui său. Toți nutrienții pe care mămica îi absoarbe din alimentele pe care le consumă vor fi transmise bebelușului ei. Intervine, desigur, și o problemă care are legătură cu cât de bine reacționează bebelușul la laptele matern.

Deși alergiile sau reacțiile negative la ceva care se găsește în laptele mamei sunt cazuri rare, un procent mic de mame observă o diferență în simptomele sau în comportamentul bebelușilor după ce au mâncat anumite alimente.

Cum se manifestă reacția alimentară?

Cele mai frecvente semne de alergie la alimente sau intoleranță la sugarii alăptați includ eczema (o erupție cutanată, roșie) și scaun sângeros (fără alte semne de boală). Alte posibile semne includ urticaria, respirația șuierătoare, congestia nazală, vărsături sau diaree.

Dacă observați oricare dintre aceste simptome, o dietă de eliminare poate ajuta atât la diagnosticarea, cât și la tratarea unei potențiale alergii alimentare. O dietă de eliminare presupune să eliminați potențialii alergeni din dieta personală, timp de 2 până la 4 săptămâni, în timp ce continuați să alăptați și să observați dacă are loc o ameliorare a simptomelor bebelușului. În ciuda simptomelor, puteți continua să alăptați, atât timp cât bebelușul continuă să crească în greutate și să se dezvolte corespunzător.

Dacă descoperiți care sunt acele mâncăruri care au provocat bebelușului acele reacții adverse, încercați să le evitați timp de cel puțin 6 luni sau până când bebelușul va împlini vârsta de 9-12 luni. La acea vârstă, este posibil să reintroduceți toate alimentele în regimul personal, deoarece majoritatea copiilor scapă de problema alergiilor.

Ce e de făcut în cazul unei reacții alimentare?

Pe lângă adoptarea unei diete de eliminare, este esențial să vă prezentați cu bebelușul la control. Veți dori să excludeți orice alte cauze ale simptomelor sale, să verificați creșterea în greutatea și modul de dezvoltare și să vă asigurați că nu pierde o cantitate prea mare de sânge dacă scaunul sângeros este un simptom specific. De asemenea, medicul vă poate propune mai multe soluții de confirmare a unei alergii, printre care un test cutanat.

Dacă bebelușul este diagnosticat cu o alergie alimentară, discutați cu medicul despre cum puteți să reintroduceți ulterior alimentele. Totuși, până la împlinirea vârstei de 1 an, majoritatea bebelușilor scapă de alergii.

În cele din urmă, deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii au indicat că alăptarea exclusivă timp de cel puțin 4 luni poate contribui la reducerea riscului și gravității alergiilor alimentare, chiar și în cazul familiilor care prezintă un istoric predominat de alergii. Prin urmare, dacă bebelușul prezintă o intoleranță sau o alergie timpurie, alăptarea constantă îl poate proteja împotriva alergiilor.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *