Dreptul la dezvoltarea sinelui. Cum încurajăm autonomia copilului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Legătura dintre părinte și copil este una dintre cele mai puternice legături umane. Cu cât este mai complex un organism viu, cu atât mai mult trebuie să rămână în strânsă dependență de organismul mamei. Dezvoltarea este imposibilă fără această conexiune și întreruperea prea timpurie a acestei conexiuni este o amenințare pentru viață. Omul aparține celor mai complexe organisme biologice, prin urmare nu va deveni niciodată complet independent. Viața umană se bazează totalmente pe nevoia de apropiere cu o altă ființă umană, cât de schimbată sau spus altfel, digitalizată, ar fi lumea în care trăim.

Dreptul la dezvoltarea sineluiCopiii, crescând, dobândesc din ce în ce mai mult dorința de a se distanța de această apropiere, părinții încearcă să o păstreze cât mai mult posibil. Părinții vor să protejeze tinerii de pericolele vieții, să împărtășească din experiența lor, să-i avertizeze, iar tinerii vor să își câștige propria experiență, chiar cu prețul pierderilor, vor să cunoască lumea singuri. Acest conflict intern poate da naștere la numeroase probleme, iar problemele independenței încep să se manifeste destul de devreme, de fapt chiar de la nașterea copilului. Într-adevăr, distanța aleasă în comunicarea cu copilul se manifestă deja într-una sau altă reacție a mamei la plânsul bebelușului. Și ce zici de primii pași independenți și primul „Sunt eu însumi!”, Accesul în lumea largă, asociat cu începutul unei vizite la grădiniță? Practic, în fiecare zi în educația familială, părinții trebuie să stabilească limitele distanței.

Ce presupune autonomia copilului?

Toți părinții vor ca micuții lor să fie autonomi și odată ce cresc să se descurce cu problemele care le apar în drumul vieții. Totuși, fiecare părinte are propria sa perspectivă despre ce înseamnă de fapt această autonomie și cum ar trebui să o cultive. Vorbind despre autonomia copilului, părinții adesea au tentația să-și închipuie un micuț care îți leagă lejer șireturile de la papuci sau se joacă în camera sa singurel, fără să-și derajeze părinții. De fapt, conceptul de autonomie a copilului este mult mai larg decât pare a fi la prima vedere. Un copil autonom este mai întâi de toate un copil cu inițiativă, un copil care este gata să își asume niște responsabilități și să le îndeplinească.

Metoda de predare Montessori

Acum 100 de ani, Maria Montessori, medic și pedagog italian, a pus bazele principiului auto-educării, care mizează pe încurajarea copiilor de a lua decizii singuri. Un copil autonom are o percepție sănătoasă asupra capacităților sale, iar citind aceste lucruri probabil ne dăm seama că mulți dintre adulți nu dispun de asemenea calități. Autonomia unui om se vede încă de la 1,5-2 ani, când micuțul demonstrează abilitățile sale de a construi de exemplu un turn sau de a evita pericolele care-i apar în cale. Pentru obținerea autonomiei copiilor, mulți adulți folosesc tehnicile de predare Montessori. Jucăriile din lemn sunt adesea folosite în predarea Montessori, pentru că nu sunt supraîncărcate cu funcții și stimulează micuții să se concentreze asupra unei sarcini specifice, să vină cu propriile scenarii de joc. Din aceleași figuri simple, se poate construi un tren, o casă sau o fortăreață. Psihologii au dovedit că jucăriile din lemn au un efect pozitiv asupra ciclurilor de somn, oferă o senzație de confort și stabilizează sistemul nervos al bebelușului.

De ce unii copii cresc mai independenți decât alții?

De cele mai multe ori independența scăzută a unui copil, ba chiar încrederea scăzută în forțele proprii se ascunde în atitudinea părintelui față de acesta. Anume părinții cresc un copil puțin independent, alegând un stil greșit de educație. Astfel, părinții care își controlează în exces copiii și le dictează acțiunile, au în mare parte copii foarte dependenți de ei. Sigur, să îi dictezi copilului ce ar trebui să facă, îți economisește mult din timpul de care dispui, dar îl învață pe micuț doar să execute niște ordine. Ulterior, copilul va fi incapabil să ia decizii independent, pentru că nu are nicio experiență în acest sens.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *