Data nașterii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Data nașterii îi este comunicată mamei încă de la primul consult medical, fiind o dată aproximativă, calculată de către medici în conformitate cu ultima menstruație avută. Încă de atunci, mama își va face o serie întreagă de planuri cu privire la momentul pe care îl așteaptă cel mai mult, fiind nerăbdătoare să ajungă să își cunoască bebelușul.

data nasteriiData nașterii este una probabilă și nicidecum una foarte sigură, toate aceste lucruri fiind avute în calcul de către medic având în vedere prima zi a ultimului ciclu menstrual al gravidei. Nu se poate spune cu exactitate care va fi momentul în care sarcina ajunge la termen, iar bebelușul va veni pe lume. Este un moment aproximativ, la stabilirea acesteia putând fi luate în calcul mai multe circumstanțe.

De aceea, data nașterii este un moment pe care orice mămică îl așteaptă și și-ar dori să îl afle, însă nu poate fi cunoscut 100%. Pe parcursul sarcinii, pot avea loc anumite întâmplări neprevăzute, întreruperi de sarcină sau avort spontan (cele mai nefericite) sau chiar nașteri premature. Și chiar dacă sarcina ajunge la termenul aproximat de către medici ar putea exista mici diferențe, o zi, două sau chiar mai multe, fie mai devreme, fie mai târziu, totul depinzând de data concepției bebelușului.

Data nașterii este un termen pe care medicii îl dau gravidelor la fiecare consultație medicală, fiind un termen de maxim interes pentru fiecare femeie însărcinată. Modul în care se calculează aceasta depinde de mai multe circumstanțe, de data ultimului ciclul menstrual, data ovulației sau chiar de greutatea și dimensiunile bebelușului, mai ales atunci când mama a trecut prin dereglări menstruale mai înainte de a rămâne însărcinată.

Cum se calculează data nașterii?

Atunci când vorbim despre data nașterii ar trebui să folosim un termen mult mai obișnuit – data probabilă a nașterii, prescurtată sub DPN. Aceasta determină data la care se declanșează travaliul, așteptându-se astfel ca din minut în minut să se producă expulzia și astfel bebelușul să vină pe lume.

Pentru a calcula data probabilă a nașterii, medicii apelează la mai multe variante. Algoritmul lui Naegle este un instrument important de luat în considerare atunci când ne dorim să aflăm cât anume vom avea până ce bebelușul va veni pe lume. Naegle aproximează data nașterii prin adăugarea unui an, din care se vor scădea trei luni, se vor adăuga 7 zile la prima zi a ultimului ciclul menstrual. Ca atare, rezultatul final va fi de aproximativ 280 de zile sau 40 de săptămâni, calculată de la prima zi a ultimei menstruații a femeii. O altă variantă de calcul a datei probabile a nașterii are în vedere adăugarea a 9 luni și 7 zile de la ultimul ciclul menstrual. Naegle a fost un cunoscut medic ginecolog din Germania și care a realizat mai multe tratate și lucrări importante despre sarcină și naștere.

Iată un exemplu de calcul al datei nașterii, după regulile lui Naegle:

Să ne imaginăm că menstruația este pe 8 aprilie 2015+1 an=8 aprilie 2016-3 luni=8 ianuarie 2016+7 zile=15 ianuarie 2016.

În funcție de prima zi a ultimului ciclul menstrual, medicii vor putea calcula cât mai exact data probabilă a nașterii. De aceea, conform regulii lui Naegle, data nașterii ar putea fi ajustată de către medici în funcție de numărul de zile a fiecărei luni, ani bisecți, etc.

Un alt medic cunoscut este Parikh. Acesta a realizat o regulă mai simplă și o metodă de calcul mai ușor de realizat. Mai exact, se va lua în considerare durata ciclului menstrual. În comparație cu Naegle, care calcula totul plecând de la o durată a ciclului menstrual de 28 de zile, Parikh încearcă să identifice formula potrivită tuturor femeilor, mai ales că nu toate au ciclul menstrual cu o durată de 28 de zile, fiind multe variații. Ca atare, Parikh propune să se adauge 9 luni la prima zi a ultimei menstruații, scăzându-se 21 de zile și mai apoi adăugându-se durata ciclurilor menstruale de dinainte.

Cu toate acestea, ambele variante de calcul aproximează cât mai exact data nașterii, însă niciuna nu reușește să identifice cât mai exact această zi importantă din viața unei femei. De aceea, ar trebui să avem în calcul că aparatura modernă reușește ținând cont de data ultimului ciclu menstrual, de durata acestuia, dar și de greutatea și dimensiunea copilului să ofere date despre această zi mult mai exacte și mai ușor de stabilit.

Cât de exacte sunt metodele de calcul?

Data nașterii preocupă orice femeie însărcinată, însă nu putem spune că metodele de calcul sunt foarte exacte. Și acest lucru pentru că pe de o parte medicii au în vedere durata ciclului menstrual, care poate avea anumite variații, fiind diferită de la femeie la femeie, iar pe de altă parte calculul acesteia se realizează pornind de la prima zi a ultimei menstruații. Cu toate acestea, metodele de calcul de mai sus, rămân în continuare foarte importante pentru medici, mai ales că nicio femeie aproape nu cunoaște care este data exactă în care ovulează și nici care este ziua concepției bebelușului. Neștiind nici care este data ovulației și nici care este data concepției, cu atât mai mult nu se poate vorbi despre o dată exactă, ci despre una aproximativă.

Ca atare, nu trebuie să vă așteptați ca vreo metodă de calcul să poată prezice data exactă a debutului travaliului, chiar ținând cont de toate circumstanțele respective. În plus, ar trebui să avem în vedere faptul că data nașterii și metoda sa de calcul ține foarte mult și de abilitatea gravidei de a-și aminti cât mai exact care a fost ziua ultimei menstruații, aceste date fiind hotărâtoare pentru a identifica cât mai exact data venirii pe lume a bebelușului.

Algoritmul propus de Naegle are la bază calcularea datei nașterii ținând cont de durata sarcinii de 280 de zile de la data ultimei menstruații. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că de la data stabilită conform metodei de calcul propusă de Naegle ar putea exista diferențe, mama trebuind să se aștepte ca nașterea să se producă mai devreme sau mai târziu chiar și cu 13 zile de la calculul final. La această concluzie s-a ajuns ca urmare a unor informații statistice și ca urmare a analizării unor realități fiziologice, de luat în calcul – mai exact, de cele mai multe ori jumătate dintre nașteri apar mai devreme decât calculul inițial, iar cealaltă jumătate apare peste termenul aproximat de către medic. Foarte rar nașterea se produce chiar în ziua aproximată de către medic.

Atunci când gravida cunoaște cât mai exact data concepției bebelușului (acest lucru se poate întâmpla mai ales în cazul procedurilor de fertilizare în vitro), atunci varianta de calcul este mult mai ușoară, data nașterii fiind calculată cu adăugarea a 266 de zile peste acea zi a concepției, iar această dată este una foarte exactă.

Ce văd medicii la ecografie?

Data nașterii poate fi depistată și prin realizarea unei ecografii de sarcină. De regulă, încă de la prima evaluare medicală, medicii ar putea comunica gravidei care este data nașterii preconizată, ținând cont printre altele și de imaginile de la ecograf.

Dimensiunea fătului este posibilă la ecograf încă din anul 1970, iar de aici se poate stabili cât mai exact care este data nașterii. Ecografiile moderne reușesc să identifice atât dimensiunile fătului – greutatea, înălțimea, dimensiunea craniului, dar și bătăile cardiace ale acestuia, estimând astfel vârsta gestațională a fătului ca urmare a urmăririi unor parametri și indici de greutate și înălțime pe care fătul ar trebui să îi aibă la o anumită vârstă.

Ultrasunetele reușesc să identifice astfel mult mai exact data nașterii, având o acuratețe mai crescută, de circa 95%, potrivit medicilor. Ca atare, gravida se poate aștepta la o diferență plus, minus de numai 6 zile, comparativ cu metodele de calcul de mai sus. Iar această ecografie este recomandată să fie efectuată în primul trimestru de sarcină, acuratețea fiind mai mare.

În cel de-al doilea trimestru de sarcină, acuratețea datelor scade, astfel că odată cu vârsta gestațională pot apărea erori chiar și de două săptămâni de la data probabilă a nașterii.

De aceea, este recomandat ca mama să ajungă la medic cât mai devreme. De obicei, medicii calculează data nașterii atât ca urmare a imaginilor de pe ecograf (mai ales în primul trimestru), cât și ținând cont de data primei zile a ultimului ciclu menstrual. În acest fel ar putea stabili erorile ce ar putea apărea.

Pot exista situații, nedorite, în care fătul să sufere de tulburări de creștere și astfel să apară probleme atunci când medicii ar putea reda data probabilă a nașterii.

În cazul unei sarcini multiple, medicii calculează data nașterii ținând cont de mărimea fătului mai mare. În mod sigur, și de această dată ar putea apărea erori mult mai mari de calcul. Se va ține cont și de data ultimului ciclul menstrual, medicii realizând toate acele măsurători necesare pentru a aproxima cât mai bine data la care bebelușii vor veni pe lume.

Ce metode de calcul mai există?

Medicii folosesc cel mai adesea examinarea clinică a pacientei. Ca atare, vor cere referințe de la aceasta cu primire la prima zi a ultimei menstruații avute. Examinând sarcina și cu ajutorul datelor furnizate de femeie, medicii ar putea determina data probabilă a nașterii.

La 10-12 săptămâni de sarcină, femeia ar putea realiza o ecografie Doppler, acolo unde medicii și-ar putea da seama de vârsta fătului. Mai devreme de această perioadă, inima fătului nu se aude.

În plus, hormonul de sarcină prezent în sânge sau în urină apare la circa 6-14 zile de la fertilizare, ceea ce determină o vârstă gestațională de 3-4 săptămâni de sarcină. Ca atare, pentru a valida un test de sarcină, este nevoie de o vârstă gestațională de 3-4 săptămâni. De aici, calculele ar putea fi mult mai precise.

Pornind de la prima zi a ultimei menstruații, bebelușii se vor naște la 40 de săptămâni. Cu toate acestea, există și nașteri ce se pot ivi la 38 de săptămâni sau la 42 de săptămâni.

În concluzie, trebuie să țineți cont că data nașterii este aproximativă, numai un mic număr de femei aducându-și pe lume bebelușii în acea zi. În rest, șansele sunt mult mai mici.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *