Arcadele și jucăriile mobile – de ce sunt atât de importante pentru nou-născuți?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Arcadele de podea, centrele de joacă, saltelele cu activități și jucăriile mobile pe care le putem agăța deasupra pătuțului bebelușului sunt toate jucării populare pentru camerele copiilor. Sunt atât de frumoase încât s-ar putea spune că reprezintă cele mai atrăgătoare elemente decorative din camera micuțului, dar toate aceste jucării sunt mult mai mult decât ornamente plăcute din punct de vedere estetic. Mai mult decât atât, specialiștii în pediatrie recomandă jucăriile mobile pentru nou-născuți din motive specifice. În principal, jucăriile mobile oferă cantitatea adecvată de stimulare necesară dezvoltării sugarilor.

Jucăriile mobile susțin dezvoltarea nou-născuților. Vederea bebelușului se dezvoltă treptat în primele șase luni. Un carusel mobil suspendat la nivelul potrivit, cu o cantitate adecvată de mișcare și cu suficiente detalii va sprijini practica urmăririi vizuale. Orice opțiune de jucărie mobilă – carusel mobil, arcadă de care puteți suspenda jucării, chiar și o arcadă pe care o puteți realiza singuri acasă – susține dezvoltarea unei practici de concentrare.

Primele jucării mobile. Acestea ar trebuie să dispună de un design cât mai simplu și să fie cât mai ușoare, astfel încât mișcarea naturală a aerului din cameră să miște jucăriile la o viteză lentă și să permită copilului să se concentreze, oferindu-i totodată nivelul adecvat de provocare. Tot referitor la primele jucării mobile pentru nou-născuți, specialiștii recomandă părinților să opteze pentru forme geometrice, fabricate ținându-se cont de proporții specifice care să trezească simțul matematic inerent al unui copil. Între jucăriile mobile ar trebui să existe o relație matematică, deoarece cercetătorii spun că expunerea la concepte orientate spre numere de la o vârstă foarte fragedă va asigura abilități matematice grozave mai târziu. Întrucât simțul vizual al unui bebeluș este limitat, agățați jucăriile la o distanță de 20-24 de cm pentru ca micuțul să profite la maximum de ele.

A doua jucărie mobilă. Dacă prima jucărie mobilă ar trebuie să fie alb-negru, a doua jucărie mobilă ar trebui să expună bebelușul la culorile primare, căci acum el este pregătit să le perceapă din punct de vedere al dezvoltării. Între culorile primare există suficient contrast astfel încât bebelușul să depisteze diferența, spre deosebire de o jucărie mobilă care include elemente albastre și violet. Din nou, se recomandă formele geometrice, în special triunghiurile, deoarece îl vor încuraja pe bebeluș să coordoneze utilizarea ambilor ochi, continuând totodată expunerea la concepte matematice.

Primele jucării mobile ar trebui să fie fabricate din materiale cât mai ușoare, care se mișcă ușor odată cu circulația aerului și care îl învață pe copil conceptul cauzei și efectului. Jucăriile mobile, prin designul lor, implică observare din partea copilului și vor rămâne în camera sa până la vârsta de aproximativ 6 luni. De abia când bebelușul va da semne că este dispus să exploreze și mai mult și începe să tragă de obiecte, atunci se vor înlocui jucăriile mobile din materiale ușoare cu jucării din lemn pe care copilul le poate trage, le poate ține în mânuțele sale și chiar le poate duce în gură pentru a le explora cu toate simțurile sale.

Atunci când introduceți prima arcadă mobilă în viața bebelușului, el va avea nevoie de timp petrecut în liniște pentru a urmări jucăriile agățate. S-ar putea să nu se întâmple imediat, dar trebuie să aveți răbdare, căci până la urmă orice bebeluș va începe să lucreze cu privirea sa – e în natura lor să își exerseze vederea în primele luni de viață. Dacă bebelușul privește departe de jucăria mobilă, atunci fie este prea stimulantă, fie are nevoie de o pauză.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *