Activităţi distractive potrivite pentru nou-născuţi

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În primele săptămâni de viaţă, rutina zilnică a bebeluşului pare a fi neschimbată. În ciuda faptului că micuţii nu par a face altceva în afară să mănânce şi să doarmă, ei absorb cu nesaţ mediul care îi  înconjoară şi toate experienţele noi de care au parte, de la vocea mamei, o melodie care se aude pe fundal, un cuvânt într-o limbă străină şi până la forme, culori şi mirosuri. Chiar dacă stau în pătuţ şi privesc neîncetat spre o jucărie, bebeluşii învaţă o multitudine de lucruri, şi asta pentru că totul este nou pentru ei. Noi, părinţii, suntem cei care putem să le îmbogăţim rutina zilnică a micuţilor, dar trebuie să procedăm în aşa fel încât să nu îi copleşim, să nu îi frustrăm şi să nu îi obosim. Sunt nenumărate activităţi distractive pe care le putem implementa în rutina nou-născuţilor pentru a le stimula dezvoltarea.

Activităţi distractive potrivite pentru nou-născuţi

Iată câteva astfel de activităţi în care vă puteţi implica alături de bebeluş pentru a-i stimula dezvoltarea senzorială:

Activităţi pentru dezvoltarea simţului tactil al bebeluşului. În timpul băiţei, permiteţi copilului să se joace cu apa şi să stropească. Înfăşuraţi bebeluşul în diferite prosoape sau pături texturate cât timp îl uscaţi şi îl ţineţi în braţe. Totuşi, nu uitaţi că cele mai potrivite materiale pentru bebeluşi sunt bumbacul, dar şi inul. Unii bebeluşi tolerează lâna, în timp ce alţi bebeluşi nu.

Activităţi pentru dezvoltarea simţului auditiv al bebeluşului. Vorbiţi şi cântaţi copilului, jucaţi-vă cu sunetele, introduceţi jucăriile muzicale în viaţa sa, cum ar fi sunătoarele sau zornăitoarele sau, pur şi simplu, ascultaţi împreună o muzică plăcută. După ce bebeluşul a împlinit deja 6 luni, încercaţi să îl expuneţi la jucării din lemn zornăitoare sau oferiţi-i o lingură din lemn cu care să lovească o oală sau o tigaie.

Activităţi pentru dezvoltarea simţului vizual al bebeluşului. Jucaţi-vă cu oglinzi şi cu lanterne. De fapt, oglinda este de nelipsit din camera bebeluşului, căci îl ajută să îşi descopere identitatea de sine. În timp, tot oglinda îl va ajuta să se îngrijească de aspectul său. Contactul vizual este, de asemenea, deosebit de important pentru bebeluş, aşa că încercaţi să iniţiaţi şi să menţineţi contact vizual. Ieşiţi la plimbări afară pentru o schimbare de peisaj şi nu ezitaţi să faceţi plimbări lungi în natură, în parcuri sau chiar în pădure, dacă simţiţi că aveţi energie.

Activităţi pentru dezvoltarea simţului mirosului şi gustului bebeluşului. În timpul băiţei, folosiţi săpunuri, spumante sau geluri plăcut parfumate, iar după băiţă, aplicaţi un ulei blând sau o loţiune uşoară. Încercaţi, pe cât posibil, să folosiţi produse de igienă cât mai naturale cu putinţă, parfumate în mod natural, fără conservaţi, coloranţi, parfumuri de sinteză şi alte substanţe nocive. Când bebeluşul a împlinit deja vârsta de 6 luni, îl puteţi expune la diverse mirodenii şi condimente, tocmai pentru ca el să exploreze mirosuri noi. 

Nu trebuie neglijat nici simţul vestibular al bebeluşului, adică simţul mişcării. Pentru a dezvolta simţul vestibular, ţineţi în braţe copilul, legănaţi-l uşor şi încercaţi să îl expuneţi la o varietate de poziţii diferite. La rândul său, propriocepţia bebeluşului sau simţul corpului poate fi stimulată prin simple exerciţii de întindere, dar şi prin înfăşurarea copilului în scutece în primele luni de viaţă. După ce bebeluşul are 6 luni, introduceţi jucăriile de sortare în viaţa sa sau puneţi diferite obiecte texturate într-o cutie, cum ar fi eşarfe, jucării din lemn, mingi sau bile textile, şi lăsaţi copilul să le exploreze sub supraveghere atentă.

Activităţile senzoriale reprezintă o parte importantă din dezvoltarea bebeluşului. Cu cât este expus la mai multe experienţe senzoriale, cu atât nou-născutul reuşeşte să ofere un sens lumii din jurul său şi să dobândească şi mai multe abilităţi. 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *