3 mituri legate de fertilitate și infertilitate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fertilitatea și infertilitatea pot fi subiecte foarte complicate și, de multe ori, pline de emoții, fiindcă aproape orice femeie vrea să aibă proprii copii însă nu toate reușesc. Datorită acestor nevoi și emoții, multe persoane sunt gata să accepte și să încerce orice mit, leac sau „soluție”, dacă asta ar însemna o șansă în plus de a rămâne gravide. De multe ori, însă, aceste sfaturi și mituri vin și nesolicitate, menționarea lor având, de obicei, un impact negativ asupra persoanei afectate.

Chiar dacă ambele genuri pot suferi de infertilitate, emoțiile și reacțiile acestora pot fi total diferite [1], așa cum a arătat un studiu realizat de Małgorzata Nagórska, Bogdan Obrzut, Anna Bartosiewicz și Dorota Darmochwał-Kolarz, publicat în 2019 și intitulat „Gender Differences in the Experience of Infertility Concerning Polish Couples: Preliminary Research”.

Studiul a analizat emoțiile prezentate de 61 de cupluri, aflate sub tratament pentru infertilitate, prin completarea unui chestionar special conceput.

Rezultatele studiului au arătat că, atât bărbații cât și femeile au prezentat emoții negative cu privire la diagnosticul de infertilitate dar că sentimentul de tristețe a fost mai prevalent la persoanele de gen feminin. Pe de altă parte, sentimentul de neajutorare a fost mult mai prezent la persoanele de gen masculin.

Mai mult decât atât, în timp ce persoanele de gen feminin erau mai dispuse să discute despre acest subiect, persoanele de gen masculin acceptau mai rapid și mai ușor o viață fără copii. Aceste diferențe pot afecta comunicarea între parteneri, putând duce la incertitudinea persoanei infertile și, astfel, la încercarea și acceptarea miturilor și a „soluțiilor miraculoase”. În continuare, vom prezenta pe scurt trei dintre cele mai cunoscute mituri legate de fertilitate și infertilitate și vom menționa de ce acestea sunt greșite.

Ciclul menstrual neregulat este un semn al infertilității

Unele persoane de gen feminin pot fi îngrijorate de infertilitate din cauza ciclului menstrual neregulat, fără a ști, însă, că o astfel de situație este destul de frecventă la multe femei. Stresul, tulburările de somn și rutina de efectuare a exercițiilor fizice pot afecta ciclul menstrual, prin modificare echilibrului hormonal. Chiar dacă ciclul menstrual neregulat nu înseamnă, automat, infertilitate, totuși, el poate îngreuna procesul de concepție, fiindcă va îngreuna estimarea ovulației.

Relaxează-te

Chiar dacă relaxarea poate ajuta cu infertilitatea cauzată de stresul cronic, infertilitatea în sine nu este o afecțiune psihologică. Infertilitatea cauzată de stresul cronic se referă la schimbările suportate de corp ca răspuns la stres, cum ar fi ciclu menstrual neregulat și dureros, la femei, și disfuncție erectilă sau impotență, la bărbați. Cu toate acestea, însă, infertilitatea, ca afecțiune medicală, nu poate fi asociată cu problemele psihologice și nu poate fi tratată prin relaxare, plecare în vacanță sau schimbare a mentalității, așa cum nici artrita, de exemplu, nu poate fi vindecată doar prin simpla gândire pozitivă.

Vârsta afectează doar femeile, nu și bărbații?

Este adevarat că fertilitatea unei femei scade odată cu înaintarea în vârstă însă, același fenomen este prezent și la bărbați. Astfel, după o anumită vârstă, aceștia prezintă și ei o scădere a volumului de lichid seminal. Mai mult decât atât, fiecare gen are setul lui specific de simptome care poate sugera infertilitatea cum ar fi durerile testiculare la bărbați sau modificări ale ciclului menstrual la femei.

Pentru a ajuta procesul de concepție poți apela oricând la un medic specialist. Acesta poate diagnostica și recomanda tratamentul necesar fiecărui caz în parte, în funcție de rezultatele obținute. Află aici mai multe despre infertilitate și cum ai putea să scapi de ea.

Referințe:

  1. Nagórska, Małgorzata, et al. Gender Differences in the Experience of Infertility Concerning Polish Couples: Preliminary Research. 2 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6651646/.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/brown-haired-woman-holding-a-white-wireless-device-789703/

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *