3 afecțiuni ale nou-născuților și cum pot fi tratate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ca orice părinte grijuliu, vrei să știi tot ce se întâmplă cu cel mic al tău, care sunt afecțiunile nou-născuților și ce ai de făcut în aceste situații. Poate nici nu ai plecat bine din maternitate și deja ai o mulțime de întrebări. Timp de nouă luni ai purtat sarcina, așteptând momentul cel mare și acum, iată, bebelușul s-a născut, bucuria și entuziasmul sunt la nivel înalt, dar în același timp și-au făcut apariția și îngrijorările.

Pexels

Când bebelușul plânge, părinții intră în alertă și fac tot ce le stă în putință pentru ca cel mic să aibă o stare de bine. De ce plânge bebe, ce este de făcut? În acest articol îți vom prezenta trei dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale nou-născuților și cum pot fi tratate. În plus, este foarte important să știi că bebelușul vrea să simtă pielea mamei. Schimbarea care are loc pentru el este una majoră, din mediul sigur, intrauterin, în lumea exterioară unde are de fapt cel mai mult nevoie să fie luat în brațe și mângâiat.

 

1. Icterul neonatal

 

Icterul neonatal (sau icterul fiziologic) se caracterizează prin apariția unei colorări galbene a pielii și/sau a ochilor, rezultată în urma creșterii concentrației bilirubinei din sânge. La mulți nou-născuți icterul apare în a doua sau a treia zi de viață, deci încă de când se află în maternitate și dispare de la sine în decurs de o săptămână. În cazul în care nivelul de bilirubină este crescut, se intervine cu tratament. Este vorba de fototerapia icterului la nou-născuți.

 

Bilirubina este o substanță galbenă, care se formează atunci când hemoglobina – proteina din interiorul celulelor roșii, care transportă oxigenul, se descompune ca parte a procesului normal de degradare a globulelor roșii. Bilirubina este transportată în sânge către ficat, unde este procesată astfel încât să poată fi excretată de acesta împreună cu bila (adică sucul digestiv produs de ficat).

 

Bila este apoi transportată prin canalele biliare către intestinul subțire. Dacă bilirubina nu poate fi procesată și excretată de ficat și de căile biliare suficient de repede (cum este cazul unui nou-născut), se acumulează în sânge. Acest lucru se numește hiperbilirubinemie, adică creșterea concentrației bilirubinei. Cauzează o culoare galbenă pielii și a albului ochilor [1].

 

Tratamentul constă în reducerea nivelului de bilirubină prin fototerapie. Se folosește o lumină puternică pentru a transforma bilirubina care nu a fost procesată de ficat, într-o formă care poate fi eliminată rapid din organism prin urină. Nou-născutul este așezat gol sub aparatul de fototerapie, doar cu scutec pe el și cu ochii acoperiți, astfel suprafața pielii fiind expusă la lumina fluorescentă [2].

 

2. Colicile

 

Colicile reprezintă niște dureri cu caracter spasmodic la nivelul abdomenului, însoțite de neliniștea și agitația bebelușului, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale nou-născutului. Apar la sugarii cu vârste cuprinse între trei săptămâni și trei luni și nu trebuie să te îngrijoreze. Cum se manifestă colicile? Prin plâns puternic, în crize, cu încovoierea corpului și frecarea picioarelor.

 

Cauza apariției colicilor nu este certă, dar un lucru este clar, contactul cu mama ajută la atenuarea acestor dureri abdominale ale bebelușului [3]. Prin urmare, este recomandat copilul să fie luat în brațe, cu pielea cât mai descoperită și așezat pe pielea mamei sau a tatălui, să i se cânte și să fie legănat ușor.

 

Tratamentul colicilor constă și în masarea delicată a burticii bebelușului, în sensul acelor de ceas sau aplicarea de comprese calde pe burtică. După fiecare masă copilul trebuie ajutat să elimine gazele (să râgâie).

 

3. Congestia nazală

 

Un nas înfundat al bebelușului îi poate speria pe proaspeții părinți. Se întâlnește atunci când mucoasa nazală este iritată, fie din cauza prafului, alergenilor sau poate chiar a unei răceli. În primele zile de viață bebelușul ia contact cu mediul exterior și învață să se adapteze. De aceea o să observi că bebe strănută și probabil va avea și secreții nazale, însă acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze. Este normal, dat fiind că aparatul lor respirator este foarte firav. Bebelușii strănută des în primele luni de viață, fără ca acesta să fie semnul unei răceli.

 

Trebuie acordată atenție igienei nazale a sugarului, fără însă a se exagera. Curățarea nasului este indicat să se facă după băiță, atunci când secrețiile se înmoaie. Poți folosi o pompiță de cauciuc tip pară pentru a-i scoate mucozitățile.

 

Dacă nasul bebelușului este înfundat din cauza unei răceli, iar secrețiile sunt vâscoase, poți utiliza serul fiziologic pentru a fluidiza secrețiile nazale, urmând apoi să folosești pompița pentru nas. Congestia nazală poate apărea și din cauza aerului uscat din cameră (lucru întâlnit în special iarna). Prin urmare poți folosi un umidificator pentru a-l ajuta pe bebeluș să respire mai bine.

 

Important! Febra nu este o boală, este un simptom comun pentru numeroase boli, este parte din mecanismul de apărare a organismului împotriva virusurilor și bacteriilor. Febra poate apărea și din cauze neinfecțioase precum erupție dentară, reacție postvaccin sau chiar îmbrăcarea prea groasă a copilului.

 

 

 

Acorda atenție semnalelor bebelușului tău și dacă sunt simptome care îți pun semne de întrebare, adresează-te medicului pediatru. El este singurul în măsură să pună un diagnostic și să ofere sfaturile adecvate.

 

Referințe:

  1. Passeportsante.net. Ictère néonatal: définition, symptômes et traitements. 2021, https://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=ictere-neonatal-definition-symptomes-traitements. Accesat în data de 14 noiembrie 2022.
  2. Idem.
  3. Doctissimo.fr. Colique du nourrisson: comment la soulager? 2020, https://www.doctissimo.fr/html/grossesse/bebe/nourrir/articles/14205-coliques-bebe.htm. Accesat în data de 14 noiembrie 2022.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *