11 lucruri pe care tata le poate face cu un bebeluș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mămici, vă simțiți copleșite de faptul că micuții au nevoie de îngrijire 24/7? Tăticii pot fi și ei implicați ca să faceți o mică pauză! Meritați! Un partener nu numai că vă poate ajuta să duceți la îndeplinire toate activitățile necesare în casă, dar poate fi și un tătic cu normă întreagă. Ce poate face partenerul vostru cu copilul?

Noi venim cu o listă cu sugestii

 1. Baia de seară

O baie pentru copil este o sarcină ideală pentru tătic. Brațele sale puternice pot susține cu ușurință în siguranță copilul în timpul spălării. Tăticul se poate ajuta de un burete de baie special care îi va ușura treaba. Când copilul crește și nu mai e necesar să îl susțineți în baie doar să îl supravegheați, puteți să-i cumpărați jucării de baie și să vă creați propriile voastre jocuri. Să te distrezi împreună cu tata înseamnă foarte mult pentru copii.  🙂

 1. Schimbarea scutecului

Copilul trebuie să fie schimbat de mai multe ori pe zi. Dacă o faci de fiecare dată singură, devine foarte obositor. Ar trebui să îi lăsați pe tătici să schimbe scutecul încă din primele zile. Începuturile pot fi dificile dar după puțin exercițiu va fi capabil să se descurce bine. Atunci când partenerul are grijă de copil, tu, poți să te relaxezi citind sau plimbându-te.

 1. Îngrijirea buricului

Dacă simți că această sarcină poate fi prea dificilă pentru tine – nu-ți fie teamă să îți rogi partenerului să se ocupe de ea. Ca tătic, ar trebui să fie implicat total și să se descurce! Sau poate chiar să o facă mai bine decât tine? 🙂

 1. Tăierea unghiilor

Tăierea unghiilor, indiferent de vârsta copilului, nu este un lucru greu, fiecare părinte poate să îndeplinească această sarcină. E nevoie doar de un set de manichiură special pentru micuți. De multe ori tăticilor le e teama să nu rănească degețelele de aceea majoritatea mămicilor ajung să îndeplinească această sarcină. Dacă este dificil pentru amândoi atunci puteți încerca împreună, partenerul va vorbi cu bebelușul și mămica va tăia unghiile în acest timp. Rolurile se pot schimba.

 1. Hrănirea cu biberonul

Dacă alăptați, tatăl va avea dificultăți în a concura J, dar dacă simțiți nevoia de o pauză puțeți folosi pompa de sân și biberonul cu lapte matern și tatăl se poate ocupa de hrănire.

Și dacă vă hrăniți bebelușul cu laptele formulă, partenerul dvs. poate pregăti cu ușurință o porție de lapte și îl poate hrăni singur. Datorită acestui lucru, veți putea să vă ocupați în mod alternativ de sugar, în timpul nopții.

 1. Colicile

După hrănire, sugarul trebuie ajutat să scoată aerul. Uneori, un copil trebuie să fie ținut în brațe pentru o lungă perioadă de timp. Aici tăticul poate fi super-erou!  Vă va ușura  în acest fel și, în plus, va avea ocazia să aibă grijă de copil.

 1. Plimbarea

Dacă aveți grijă de micuţ  în absența partenerului dvs., revenirea lui de la locul de muncă reprezintă o oportunitate ideală de a lua o pauză. Rugaţi-l să meargă cu bebeluşul la plimbare. În plus, dacă partenerul lucrează în birou, el va avea o scuză pentru a se relaxa și a face mişcare şi va fi chiar benefic pentru el. Pentru distracţia bebeluşului puteţi oricând să decoraţi căruciorul cu jucării interactive. Aşa aveți ocazia de a vă odihni în pace și liniște.

 1. Distracție obișnuită

Încurajați partenerul să se joace cu copilul. Când copilul este încă mic, distracția nu va necesita mult efort – doar puțină imaginație. Sunt multe jucării cu ajutorul cărora bebe și tata pot interacționa. Pot răsfoi o carte sau pot manevra niște cuburi. Aceasta va fi o lecție importantă pentru ambii. Pentru micuți – deoarece realizează o legătură cu tata, pentru tată – folosește creativitatea, imaginația și construiește o legătură emoțională cu micuțul.

 1. „Piele pe piele“

„Kangaroo“ este o metodă minunată de a crea o legătură cu un copil. Este vorba de a pune un bebeluș pe stomac sau pe piept „piele pe piele“. Această metodă oferă multe beneficii suplimentare copilului dumneavoastră. Apropierea are efecte benefice asupra sistemului digestiv (presiunea pe burtă facilitează scăderea gazelor intestinale, care sunt cea mai frecventă cauză a colicilor), iar în cazul copiilor prematuri contribuie la creșterea lor mai rapidă.

 1. Masaj

De mult timp se știe că atingerea face minuni. Masajul influențează în bine dezvoltarea copilului, ajută la colici și sprijină digestia. Copiii care sunt supuși masajului sunt mai relaxați și dorm mai bine. Pentru părinți, este de asemenea o experiență interesantă, deoarece masajul favorizează aprofundarea legăturii cu copilul.

Pentru a-ți masa bebelușul, nu trebuie să fii specialist, de aceea tatăl se poate ocupa de această sarcină. Tehnica de masaj nu este atât de importantă. Doar „frământarea“ burții, a picioarelor, a spatelui și a mâinilor este suficientă. Pentru a face ca masajul să fie mai plăcut pentru un copil, folosiți un ingredient natural precum uleiul de măsline.

 1. Exerciții de întărire a musculaturii

„Tummy time“ sau timpul petrecut de bebeluș pe burtă este important încă din primele zile de viață. Este un exercițiu excelent care pregătește și dezvoltă mușchii copilului și dezvoltă reflexul de a ține capul. Angajați-vă partenerul pentru această activitate. Cu siguranță se va descurca bine. Experții au constat că bebelușii care nu petrec timp cu fața în jos au adesea unele întârzieri în dezvoltarea abilităților motorii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *