11 criterii importante când alegi grădinița copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Orice părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Chiar dacă există voci care susțin că grădinița reprezintă doar un loc de joacă pentru cei mici, de fapt, vorbim de primul contact al micuților cu societatea. În această etapă a vieții, se pun bazele experiențelor educaționale pe care un copil le va trăi în următorii ani. Grădinița îi ajută pe juniori să învețe să interacționeze cu persoanele din jurul lor, să-și dezvolte anumite abilități sociale, să cunoască lucruri și noțiuni sau să se organizeze mai bine.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/1001914/pexels-photo-1001914.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

Cerințele generale pentru alegerea unui centru potrivit se referă la program, poziționare și cost, însă, există mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei ca pruncul tău să fie într-un mediu sigur și plăcut. Iată de ce trebuie să ții cont pentru selectarea grădiniței celui mic:

1. Tipul grădiniței

În zilele noastre, mulți părinți își îndreaptă atenția către grădinițele private. Este adevărat că într-o locație particulară s-ar putea să existe mai multă comunicare și o educare personalizată a copilului, însă, și la grădinițele de stat vei întâlni personal calificat. Mai mult, atunci când vorbim despre firmele private sau de stat, sunt de luat în calcul și aspecte ce țin de monitorizarea datelor fiscale. Dosarele în instanță, datoriile la bugetul de stat sau schimbările de asociați/administratori pot afecta activitatea grădiniței.

2. Sistemul educațional

În ultimii ani, platforma educațională a grădinițelor a suferit numeroase modificări. Astfel, poți alege între sisteme precum cele clasice, finlandeze, Waldorf, Montessori sau cu predare în limbi străine. Totul ține de personalitatea copilului și de așteptările pe care le ai de la el pentru viitor. De regulă, aproape toate grădinițele lucrează pe metoda proiectelor prin care cei mici participă la diferite activități instructiv-educative.

3. Apropierea față de casă

Traficul reprezintă o problemă spinoasă în foarte multe zone. Este important ca grădinița să fie aproape de casă sau chiar de locul de muncă al unuia dintre părinți. Nu este confortabil deloc să petreci ore întregi în mașină, împreună cu puiul, fiindcă se va plictisi și, în plus, veți pierde timp prețios pe drum în fiecare zi.

4. Costul grădiniței

Indiferent de instituția aleasă, trebuie să știi care este taxa de școlarizare și ce anume include aceasta. S-ar putea să te surprindă că trebuie să plătești indiferent de prezența copilului la grădiniță sau să achiți taxe pentru rechizite, actul educațional ori masa celui mic.

5. Personalul instituției

Relația prichindelului tău cu educatoare este crucială pentru acomodarea și dezvoltarea sa. Ca părinte, mai mult ca sigur vei observa dacă aceasta este o persoană caldă și răbdătoare. De asemenea, este bine să afli și care este părerea copilului cu privire la persoanele care îl vor supraveghea și ajuta să dobândească  noi competențe.

6. Condițiile de igienă

Chiar dacă acasă, încerci să oferi confort copiilor, trebuie să ții cont și cum arată sălile în care micuțul tău va sta 4-8 ore pe zi la grădiniță. Află dacă va dormi, se va juca și va mânca în același loc sau în părți diferite ale centrului educațional și cum sunt respectate regulile de igienă de către adulți. Sănătatea copilului este cea mai importantă, așa că nu trece cu vederea acest aspect.

7. Asistența medicală

Înainte de a-ți înscrie copilul la o grădiniță, încearcă să fli dacă există un medic sau o asistentă care face triajul zilnic al copiilor. Micuții trebuie verificați cu atenție pentru a evita transmiterea eventualelor boli ale copilăriei sau a virușilor gripali. În plus, tot timpul pot apărea incidente, ceea ce înseamnă că este nevoie, în permanență, de asistență medicală.

8. Reputația grădiniței

Recomandările de la părinți, recenziile și feedbackul altor persoane îți pot fi de ajutor pentru a afla detalii legat de ceea ce te interesează. Totuși, ai grijă să faci diferența între frustrările și nemulțumirile adulților și situațiile reale care pot pune în pericol educația, siguranța sau sănătatea copilului tău.

9. Numărul copiilor din grupă

Personalul didactic trebuie să își poată îndeplini sarcinile față de fiecare copil în parte. Dacă există o educatoare pentru 15-20 de preșcolari, s-ar putea ca pruncul tău să nu primească toată atenția de care are nevoie.

10. Programul instituției

Degeaba ai găsit o grădiniță foarte bună, dacă programul nu este satisfăcător. În cazul în care cineva poate să-l ia pe cel mic și să stea cu el în a doua parte a zilei, poți opta pentru un program scurt, în caz contrar, este indicat cel prelungit.

11. Securitatea copiilor

Într-o grădiniță bună ar trebui să existe un paznic, multe camere de supraveghere, uși care se încuie în permanență sau o curte sigură. Copiii mici sunt imprevizibili, iar o clipă de neatenție poate duce la consecințe dezastruoase, așa că verifică și condițiile ce țin de securitatea micuților, când sunt la grădiniță.

Perioada preșcolară este esențială pentru orice copil. Deși, poate, nu există grădinița perfectă, ai grijă să ții cont de cât mai multe aspecte atunci când cauți un centru potrivit pentru micuțul tău. Până la urmă, doar într-un mediu sigur, confortabil și plăcut va reuși să se dezvolte așa cum îți dorești.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *