Nașterea prin cezariană – avantaje și dezavantaje

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Modul în care bebelușul este adus pe lume, natural sau prin cezariană, are implicații diferite asupra mamei. Viitoarele mame au de obicei posibilitatea de a decide modul în care doresc să aibă loc nașterea, însă uneori alegerea este făcută în urma recomandării medicului. Indiferent de situație, este foarte important ca orice femeie gravită să fie corect informată cu privire la implicațiile, riscurile și detaliile relevante privind nașterea. În rândurile de mai jos veți regăsi o serie de avantaje și dezavantaje ale nașterii prin cezariană.

Avantaje

Nașterea prin cezariană are unele avantaje comparativ cu nașterea vaginală. Majoritatea femeilor care aleg această variantă o fac deoarece le este teamă de durerile unei neșteri naturale. Într-adevăr sunt evitate durerile nașterii vaginale, cu toate că o femeie care va naște prin cezariană nu va fi ferită de dureri și disconfort.

Un prim avantaj ce poate fi observat este de ordin psihologic. O cezariană programată va oferi viitoarei mame certitudinea și siguranța că lucrurile sunt sub control.  

Un alt avantaj al acestei metode este faptul că exclude posibilitatea necesității unei epiziotomii. Epiziotomia este o intervenție medicală, mai exact efectuarea unei incizii chirurgicale a perineului, mușchiul care susține organele genitale feminine de la vulvă până la anus, înainte de expulzia fătului.

Apoi, este eliminat riscul de a rămâne cu un anumit grad de incontinență urinară.

 În ceea ce privește bebelușul, cezariana este o metodă sigură, urmând ca micuțul să fie expus la mult mai puține riscuri. De exemplu, nu mai există preocupări legate de noduri ale cordonului ombilical, crdon prea scurt, poziționarea greșită a copilului sau expunerea sa la un travaliu prelungit.

Totodată este exclusă necesitatea utilizării vacuumului sau a forcepsului.  

Dezavantaje

Deși femeile care aleg să nască prin cezariană vor evita durerile provocate de nașterea naturală, ele nu vor fi în totalitate ferite de dureri. Odată ce efectul anesteziei va trece, durerile vor avea o intensitate destul de mare. Bineînțeles, personalul medical vă va administra analgezice, care vor reduce din dsconfort.

Înprimul rând, dezavantajele sunt legate de riscurile implicate de o astfel de intervenție chirurgicală, majoră. Printre acestea enumerăm riscul de formare a aderențelor, riscul transformării cicatricii  uterine într-un fibrom, riscul unor infecții, probleme în ceea ce privește următoarele nașteri. Totodată, nașterea prin cezariană limitează numărul de copii pe care puteți să-l aveți. Cele mai multe femei pot avea trei nașteri prin cezariană, în condiții de siguranță, însă fiecare naștere va fi în general mai complicată decât cea anterioară.

Riscurile nașterii prin cezariană sunt aproximativ la fel de multe precum în cazul nașterii vaginale. Totuși, dacă vorbim despre cezariana de urgență, crește automat numărul riscurilor implicate.

În ceea ce privește bebelușul, principalul dezavantaj al nașterilor prin cezariană este acela că micuțul ar putea fi nepregătit pentru contactul cu mediul exterior. Chiar dacă intervenția are loc la termen, bebelușul poate întâmpina dificultăți la schimbare. În unele cazuri ei pot uita să respire, pot fi mai leneș la supt sau pot avea dificultăți în menținerea constantă a temperaturii. Acest lucru însă depinde de modul de realizare al cezarienei. Dacă intervenția are loc după debutul travaliului, acest risc este anulat.

Este foarte important ca decizia legată de modul aducerii pe nume al bebelușului să fie luată împreună cu medicul obstetrician, după o evaluare obiectivă a șanselor de a naște natural.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *