Cum se vindecă cicatricea după cezariană – Iată câteva sfaturi pentru o linie fină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cezariana reprezintă naşterea chirurgicală a unui copil prin efectuarea unei incizii la nivelul abdomenului şi uterului mamei. Urmarea acestei intervenţii chirurgicale este cicatricea, poziţionată fie orizontal, la nivelul abdomenului inferior deasupra zonei pubiane, fie vertical, unind ombilicul cu zona pubiană. Majoritatea operaţiilor de cezariană se realizează orizontal, însă sunt şi situaţii urgente, ce presupun o incizie pe verticală.

Orice mamă care a născut prin cezariană va avea un şoc în momentul în care işi va vedea cicatricea de pe abdomen. Trebuie să ştie că vindecarea acesteia este posibilă, cicatricea rămânând doar o linie fină, greu de sesizat.

Vindecarea şi cicatrizarea acestei intervenţii necesită un timp de aproximativ patru – şase săptămâni, reprezentate prin perioada de recuperare.

Pentru ca cicatricea rămasă în urma acestei intervenţii să se vindece cât mai bine şi să aibă un aspect normal, ar trebui respectate anumite reguli. Imediat după naştere medicii vor aplica  tratamentul necesar unei recuperări normale. Sunt maternităţi care practică aplicarea pe cicatrice a unor comprese reci, având rolul de a împiedica inflamarea zonei.

Odată ajunsă acasă, mama poate continua aplicarea compreselor reci. Tânăra mamă trebuie să-şi igienizeze foarte bine zona, să dezinfecteze cu betadină şi să pulverizeze un antibiotic. Aplicarea cremelor nu este indicată în perioada de recuperare. Cicatricea trebuie monitorizată permanent, iar pentru orice modificare sesizată, cum ar fi înroşirea, supurarea  sau învineţirea zonei, febră mare, dureri puternice în zona abdomenului,  trebuie contactat medicul chirurg care a efectuat operaţia.

Odihna are un rol foarte important în modul cum se va cicatriza incizia. Chiar dacă este dificil pentru tânăra mamă, trebuie să găsescă timp să stea cât mai mult la orizontală. Efortul fizic, ridicarea obiectelor grele, statul în picioare mult timp, sunt total interzise în acestă perioadă de recuperare.

Alimentaţia şi hidratarea au un rol important în recuperarea după operaţia de cezariană. Se impune  o alimentaţie care nu forţează sistemul digestiv şi care facilitează tranzitul. Un tranzit leneş, va expune mama la un efort fizic suplimentar, care ar trebui evitat în acestă perioadă în care se cicatrizează incizia.

La finalul celor şase săptămâni, medicul va îndepărta firele, va constata gradul de vindecare şi va sfătui mama în legătură cu activităţile fizice pe care le poate efectua. La acest moment cicatricea exterioară s-a vindecat aproape total, însă mici dureri şi jene vor mai persista aproape un an.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *