Cum decurge recuperarea fizică după nașterea prin cezariană

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că este vorba despre o alegere personală sau despre recomandarea medicului, cezariana este o metodă foarte întâlnită de a aduce bebelușul pe lume. Recuperarea fizică este diferită de cea de după nașterea naturală și, bineînțeles, de cele mai multe ori diferă de la persoană la persoană. În rândurile de mai jos am selectat o serie de observații și sugestii utile pentru proaspetele mame.

Durata de recuperare a organismului unei femei după nașterea prin cezariană este condiționată de mai mulți factori. În primul rând, procesul de vindecare se va desfășura mai repede dacă nu au existat complicații în timpul intervenției, sau imediat după aceea. Apoi, fiecare persoană e diferită, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Dacă unele mame pot reveni la activitățile obișnuite destul de repede, în cazul altora, recuperarea poate fi mult mai îndelungată.

Prima săptămână

Prima săptămână, în special primele zile după nașterea prin cezariană, este cea mai dificilă perioadă. Va fi necesară administrarea unor calmante puternice precum anestezicele, administrate printr-un cateter epidural, tablete sau supozitoare analgezice, în funcție de indicațiile medicului. Administrarea acestora poate fi necesară până la două săptămâni după naștere, sau chiar mai mult în unele cazuri.

Pentru ameliorarea durerii se mai pot folosi și soluții alternative, precum remediile homeopatice sau naturiste.

Un aspect deosebit de important în recuperare este acceptarea și solicitarea sprijinului din partea celor apropiați. Este important să conștientizați că organismul uman funcționează ca o mașinărie cu funcții complexe, care vor acționa neîncetat pentru o condiție și o stare de sănătate cât mai bună.  Fiecare nouă zi înseamnă un progres și pe măsură ce timpul trece, vă veți reveni.

Consultați-vă cu personalul medical în ceea ce privește alăptatul bebelușului. Va fi necesar să găsiți poziții cât mai confortabile și care să vă solicite cât mai puțin posibil. O poziție adoptată de un număr mare de femei care au născut prin cezariană, este cea în care mama stă întinsă pe o parte. Țineți cont de faptul că deși cezariana este o procedură foarte des întâlnită, este totuși vorba de o intervenție chirurgicală. Protejați operația atunci când alăptați cu ajutorul unei perne.

Poate fi dificil de acceptat că unele lucruri au devenit brusc foarte greu de realizat, iar acest aspect va fi cel mai sesizabil după întoarcerea acasă. Este recomandat ca cineva să vă ajute, cu atât mai mult dacă mai aveți și alți copii.

De asemenea, este recomandat cât mai mult repaus. Dacă trebuie să vă deplasați, dat fiind faptul că va fi dificil să conduceți în primele săptămâni, optați pentru taxi sau solicitați ajutorul unui membru al familiei.  

Recuperarea în următoarele săptămâni

În următoarele săptămâni vă va fi mai ușor să desfășurați diverse activități. Veți putea face mai mult efort, dar până la recuperarea totală va mai fi nevoie de timp.

Vindecarea inciziei durează de obicei între 4 și 6 săptămâni, perioadă în care ar trebui să înceteze, sau măcar să se reducă, sângerările vaginale.

În ceea ce privește reluarea vieții sexuale, după aproximativ 6 săptămâni ar trebui să fie posibil din punct de vedere fizic, dar specialiștii recomandă să așteptați momentul cel mai potrivit și din punct de vedere emoțional.

Recuperarea fizică ar putea fi completă după aproximativ 3 luni de la naștere, dar acest lucru este departe de a fi o regulă. Starea de oboseală va persista și este posibil să apară și diferite stări de iritare sau lipsa chefului de viață. Este deosebit de important să discutați toate aceste aspecte cu familia și medicul dumneavoastră.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *