5 mituri despre nașterea prin cezariană

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Momentul aducerii pe lume al noului membru al familiei este unul de o importanță majoră în viața oricărei femei. Dar acest moment deosebit poate fi umbrit de un număr mare de griji, preocupări sau temeri ale viitoarei mame privind nașterea. Chiar dacă unele dintre ele pot fi justificate, o mare parte dintre acestea se bazează pe diferite discuții avute la o cafea, concluzii trase în urma citirii unor articole sau pe diverse alte proverbe și vorbe din bătrâni. Acestea sunt simple mituri și pot induce în eroare femeile gravide. Cel mai indicat este să discutați cu medicul dumneavoastră fiecare aspect care vă preocupă, pentru a fi sigură că informațiile obținute sunt de un real ajutor și nu vă influențează starea de spirit sau deciziile privind nașterea.

Și în jurul nașterii prin cezariană s-au creat o mulțime de mituri. În cele ce urmează prezentăm câteva dintre cele mai frecvent întâlnite.

  1. Nașterea prin cezariană este mai ușoară decât nașterea naturală

Această părere este foarte des întâlnită și nu este întotdeauna adevărată. Dacă nașterea prin cezariană este recomandată în unele situații, în care nașterea naturală ar fi imposibilă, aceasta din urmă ar trebui să reprezinte prima opțiune. Nașterea prin cezariană este mult mai ușoară pentru medic, deoarece este programată, iar operația se realizează într-un interval scurt de timp. Nașterea naturală poate avea loc oricând în intervalul 37-42 de săptămâni de sarcină, dar are mai multe avantaje pentru mamă. Organismul se va reface mult mai ușor și va fi mai bine pregătit pentru nașterile următoare.

  1. Nașterea prin cezariană nu este dureroasă

Această afirmație este una falsă deoarece o naștere fără durere este practic imposibilă. Comparativ cu nașterea naturală, cea prin cezariană presupune deurere ulterior aducerii pe lume a bebelușului. Cezariana implică o incizie prin peretele abdominal și uter, fiind o intervenție chirurgicală dificilă. Astfel, va fi necesară o perioadă mai mare până la refacerea completă, lucru care va împiedica proaspăta mămică să-și îngrijească după bunul plac bebelușul. În perioada de recuperare, calmantele sunt foarte utile.

  1. După nașterea prin cezariană, nașterea naturală presupune riscuri

Majoritatea persoanelor consideră că o naștere prin cezariană trebuie să fie urmată de nașterea prin aceeași procedură. Acest lucru este în întregime fals, studiile demonstrând că de fapt lucrurile stau complet altfel. Mai exact, o a doua naștere prin cezariană implică riscuri mai mari decât o naștere naturală. Trebuie să știți faptul că organismul este pregătit de o naștere vaginală, indiferent de modul nașterii anterioare și este recomandat să optați pentru această variană, dacă sarcina decurge normal, fără complicații.

  1. Operația de cezariană va fi vizibilă și deranjantă

Acest lucru nu este adevărat. În majoritatea cazurilor singura urmă vizibilă în urma operației de cezariană este o cicatrice de aproximativ zece centimetri lungime, poziționată orizontal, deasupra zonei pubiene. Cicatricea va fi, cel mai probabil, discretă și greu de observat.

  1. Lactația este redusă sau inexistentă în cazul nașterii prin cezariană

În mod normal, organismul unei femei gravide se pregătește de alăptare încă din săptămânile 17-18. Lactația este programată hormonal prin secreția de prolactină. Din acest motiv, chiar și în cazul unei nașteri premature, mama va putea asigura lapte bebelușului.

Unele probleme ar putea fi legate de faptul că după nașterea prin cezariană mama nu va putea începe alăptarea imediat după naștere. Astfel, bebelușul va fi hrănit cu biberonul și nu va învăța să sugă la sân.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *