CEZARIANA

Cezariana reprezintă aducerea pe lume a unui bebeluș prin intervenție chirurgicală. Este o modalitate de naștere destul de solicitată în ultima perioadă de către tot mai multe femei însărcinate.

cezariana

Cezariana reprezintă de fapt nașterea pe calea unei intervenții chirurgicale. Ca atare, la nivelul abdomenului se realizează chiar deasupra zonei pubiene o incizie prin care este extras mai apoi bebelușul. Rareori se poate întâmpla ca incizia să se se realizeze pe verticală, cei mai mulți medici optând pentru incizia pe linie transversă.

Orice naștere prin cezariană presupune realizarea unei anestezii, după o discuție prealabilă cu medicul anestezist și mai ales atunci când timpul și starea pacientei permite acest lucru. Ca atare, în cazul în care nașterea prin cezariană este programată și nu este nevoie de intervenție de urgență pentru salvarea mamei sau bebelușului, mama va putea rămâne trează în timpul intervenției, procedura nefiind foarte complicată.

Cezariana are riscuri!

Nașterea prin cezariană are riscuri. De aceea, cei mai mulți medici nu o recomandă, apelând la varianta nașterii pe cale naturală. Deși numărul celor ce aleg să aducă pe lume un bebeluș prin cezariană este din ce în ce mai mare în ultima perioadă, nașterea prin cezariană are destul de multe riscuri pentru mamă și bebeluș, dar și o perioadă mai lungă de recuperare postpartum decât nașterea pe cale naturală. Ca atare, comparativ cu nașterea naturală, cezariana implică riscul dezvoltării unor infecții periculoase pentru organism, hemoragii, traume postpartum, dar și probleme ale vezicii biliare. În plus, o nouă sarcină este binevenită abia după ce recuperarea este completă și doar cu avizul medicului ginecolog care a realizat intervenția. De regulă, nașterea naturală după cezariană nu prea este posibilă, existând riscul unor fisuri ale plăgii produse de cezariană în timpul travaliului.

Cezariana, o naștere planificată sau nu?

Orice naștere prin cezariană are nevoie de multă atenție din partea medicilor specialiști, nefiind o procedură foarte simplă. Cu toate acestea, numărul nașterilor prin cezariană a crescut semnificativ, încă de la începutul anilor 1970. Deși cezariana este o modalitate de naștere ce necesită o atentă planificare și doar atunci când mama sau bebelușul se află în pericol, astăzi medicii au din ce în ce mai multe motive pentru care pot alege cezariana. De aici, și un număr din ce în ce mai mare ale celor care aleg nașterea prin cezariană.

Cezariana poate fi planificată sau nu, așa după cum veți observa mai jos.

Nașterea neplanificată se întâmplă de obicei după un travaliu dificil, atunci când mama alege să nască pe cale naturală. Cele mai multe astfel de intervenții sunt realizate de urgență, atunci când medicii constată că atât mama, cât și bebelușul prezintă semne de suferință la naștere. În plus, anumite complicații constatate în timpul nașterii naturale, precum placenta abruptio, separarea placentei de uter sunt cazuri care necesită de urgență nașterea prin cezariană.

Cezariana poate fi planificată în două situații – fie atunci când medicii constată că mama sau bebelușul prezintă anumite probleme medicale care nu ar face posibilă o naștere naturală. Exemple în această situație sunt placenta previa, preeclampsia, miopie, probleme cardiovasculare, tensiune arterială mare. În plus, o altă naștere prin cezariană ar putea determina decizia medicilor de a alege nașterea prin cezariană. De asemenea, o naștere anterioară cu un travaliu dificil care a condus tot la o intervenție prin cezariană, pelvis îngust, cicatrice uterină, bebeluș cu o greutate mare ar putea determina tot luarea deciziei de naștere prin cezariană.

O altă situație care ar putea conduce la nașterea prin cezariană este nașterea planificată, la solicitarea pacientei. Tot mai multe sunt clinicile private sau chiar maternitățile de stat care permit planificarea nașterii prin cezariană, la solicitarea pacientei.

Cum decurge cezariana?

Nașterea prin cezariană este fără niciun dubiu o operație. Ca orice intervenție chirurgicală aceasta presupune parcurgerea mai multor etape, mai ales în cazul în care nu se desfășoară de urgență, în caz de suferință fetală.

De obicei, o naștere prin cezariană implică o pregătire postoperatorie. Ca atare, pacienta va primi instrucțiuni preoperatorii de la medici și asistentele medicale care o asistă la naștere cu privire la modul în care ar trebui să se pregătească pentru operație, astfel încât totul să se desfășoare perfect.

Nașterea prin cezariană implică realizarea unei anestezii. De regulă, această intervenție chirurgicală permite anestezia epidurală, în care pacienta să poată fi trează în timpul operației. În situațiile de urgență, la nașterea prin cezariană s-ar putea folosi anestezia generală.

Mai înainte de a se administra anestezicul, medicii vor introduce la nivelul brațului pacientei un tub subțire intravenos, astfel încât prin acesta să poată fi administrat un sedativ ușor, pentru relaxare. Tot ca o procedură preoperatorie, se va introduce o sondă urinară, astfel încât mama să poată urina atât înainte, cât și după intervenție, sonda fiind extrasă abia după 24 de ore de la operație.

Mamei îi vor fi monitorizate tensiunea arterială și frecvența cardiacă, atât înainte, cât și în timpul procedurii.

Administrarea anesteziei epidurale se face ușor, prin introducerea unui ac subțire la nivelul coloanei vertebrale a pacientei, după igienizarea zonei.

După administrarea anesteziei epidurale, pacienta va simți o senzație de amorțire a membrelor inferioare, astfel că medicii vor putea realiza incizia transversă zonei pubiene. Extragerea copilului este o procedură mai complicată, însă nu foarte grea, mama resimțind o ușoară senzație de presiune atunci când bebelușul este extras din pântecul său de către medici. După scoaterea copilului, medicii vor scoate placenta și mai apoi vor trece la suturarea plăgii.

După operație, mama va fi transportată la secția de terapie intensivă, acolo unde va rămâne sub supraveghere medicală, vreme de 24 de ore.

În tot acest timp, medicii și asistentele medicale vor supraveghea pacienta, astfel încât să poată să se recupereze cât mai ușor.

De regulă, nașterea prin cezariană se efectuează de medicul ginecolog care a supravegheat gravida pe tot parcursul sarcinii. Atunci când acesta nu are abilitatea de a realiza cezariana, operația va fi efectuată de un alt medic, sub supravegherea medicului obstretician, care a supravegheat gravida în timpul celor nouă luni.

Când se poate recomanda cezariana?

Cezariana planificată din termen este recomandată fie de către medici, fie poate fi solicitată de către mamă. De regulă, cezariana planificată se impune atunci când mama sau bebelușul suferă de anumite probleme de sănătate, ce nu ar putea face posibilă nașterea pe cale naturală.

Nașterea prin cezariană poate fi recomandată în următoarele situații:

preeclampsia;
greutatea bebelușului mai mare de 4,1 kg;
diabetul zaharat al mamei;
placente blochează cervixul sau placenta previa;
herpes genital ce ar putea infecta copilul;
mama suferă de HIV, iar acest virus ar putea afecta bebelușul pe calea nașterii naturale;
sarcina gemelară sau multiplă;
poziția bebelușului din pântecul mamei;
gemenii se află într-un singur sac amniotic;
gemeni siamezi;
naștere prin cezariană anterioară;
naștere anterioară cunoscută cu travaliu greu care a condus la cezariană, mai apoi;
risc de ruptură uterină.

Cezariana de urgență, iată când se desfășoară!

Cezariana de urgență are loc atunci când mama sau bebelușul se află în suferință, în timpul nașterii naturale. De obicei, cezariana de urgență are loc în timpul travaliului, atunci când medicii constată că se pot ivi complicații grave, ce le-ar putea pune în pericol viața mamei sau bebelușului.

Iată care sunt cazurile care pot conduce la cezariana de urgență:

suferința fetală – ritm cardiac redus al fătului;
separarea placentei de peretele uterin – placenta abruptio;
hemoragii ale mamei;
probleme determinate de torsionarea cordonului ombilical sau alunecarea acestuia în vagin;
travaliu lung și greu;
travaliu oprit în evoluție;
capul mare al bebelușului și pelvisul îngust al mamei.

Riscurile nașterii prin cezariană

Orice naștere prin cezariană este destul de sigură, însă pot exista și situații în care aceasta să determine apariție unor complicații, drept pentru care nașterea pe cale naturală este mai sigură. De asemenea, ar trebui menționat că o femeie care a născut prin cezariană se va recupera mai greu decât o femeie care a născut pe cale naturală.

Dintre riscurile cele mai grave ale cezarienei, amintim:

infecții uterine;
hemoragie după naștere;
patologia vezicii biliare;
probleme genitale;
probleme pulmonare;
probleme cardiace;
tromboembolism.

Riscurile ușoare ale nașterii prin cezariană sunt:

greața;
vărsăturile;
infecții ale plăgii;
cefalee;
imaturitate pulmonară a bebelușului;

Cu toate că nașterea prin cezariană este cât de cât o intervenție sigură, este nevoie de supraveghere medicală imediat după operație, astfel încât atât mama, cât și bebelușul să fie feriți de pericole. De aceea, recuperarea după cezariană necesită o perioadă mai lungă decât nașterea pe cale naturală. În plus, este bine de știut că dacă totul decurge bine, mama va sta în spital circa 3-5 zile, comparativ cu durata de spitalizare a femeilor care nasc natural, ce este mult mai mică (1-3 zile).

Cezariana ar putea prezenta riscuri și mai târzii, mai ales în cazul unei a doua sarcini. Ca atare, plaga cezarianei s-ar putea rupe în timpul travaliului, în cazul în care mama va alege să nască natural. La fel, poate exista situația ca bebelușul să se poziționeze în partea inferioară a uterului, blocând cervixul sau dezvoltarea placentei în profunzimea peretelui uterin, generând hemoragie mare, cu risc grav de histerectomie.

Indiferent cum, recuperarea după cezariană este mult mai grea, fiind nevoie de circa 4 săptămâni pentru ca incizia să se vindece. În plus, este recomandat ca mama să evite ridicarea greutăților și să solicite ajutor din partea celor apropiați pentru a-i fi bine.

Cezariana şi povestea cicatricilor

Este adevărat că România este singura ţară din Uniunea Europeană unde operaţia de cezariană se poate face la cererea viitoarei mame. Însă la fel de adevărat este faptul că operaţia de cezariană nu se face doar la cerere, ci poate ascunde în spatele ei probleme medicale ale mamei, stadii la […] mai mult »

Lucruri neștiute despre cezariană

Se spune că nașterea prin operație de cezariană este mai ușoară deoarece nu ai parte de acele dureri crunte din travaliu. Cu toate acestea, această intervenție vine ”la pachet” cu mai multe senzații, pe care ar fi bine să le cunoști, pentru a nu fi luată prin surprindere. CONTINUARE – Lucruri […] mai mult »

Etapele recuperării după cezariană

După nașterea naturală, mama se recuperează mult mai repede. În cazul operației de cezariană, recuperarea are loc ceva mai greu, deoarece este vorba totuși de o intervenție chirugicală. De aceea, vă vom prezenta, pe scurt, etapele recuperării după această intervenție. Stai în șezut Dacă medicul care te-a operat nu are […] mai mult »

Câte cezariene poate suporta o femeie?

În ultima vreme în România s-a observat o creștere alarmantă a numărului de nașteri prin operație de cezariană la cerere. De fapt, țara noastră ocupa în urmă cu patru ani locul 3 în această statistică. Întrebarea care apare este însă, câte operații de cezariană poate suporta uterul unei femei. A […] mai mult »

De ce sa alegi cezariana la cald și ce înseamnă?

Uneori, atunci când nașterea naturală nu este posibilă – din varii motive, medicul va recomanda viitoarei mame ca puiul ei să vină pe lume printr-o operațiune de cezariană. De asemenea, există și varianta unei astfel de operații la cerere, iar viitoarea mamă, împreună cu medicul va decide data la care […] mai mult »